Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har alltid lidd med å skjønne hva jeg føler. Jeg hater drama.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har alltid lidd med å skjønne hva jeg føler, så klart føler jeg smerte og glede, men flest ganger er jeg ikke trist i vonde situasjoner. Ikke fordi jeg ikke ønsker det, men det er fordi jeg ikke greier å føle noe da. Jeg hater drama og skjønner ikke helt hvorfor folk griner og er så lei seg. Jeg har en tendens å le i upassende og triste situasjoner, og jeg vet noen folk sier ``nooen ganger er det bedre å le enn å grine``, men jhelt seriøst så føler jeg ikke noe da. Jeg føler meg ikke trist engang. Jeg er ingen sadist, og liker ikke å se folk lide eller gråte, men jeg greier ikke å forstå vitsen med å utrykke seg selv så emosjonelt. Jeg er veldig ``brutal ærlig`` har jeg blitt fortalt, så jeg greier å utrykke meg selv sterkt, men jeg greier ikke å sympatere med mine egne følelser. Og når jeg prøver å gjøre det med mine egne eller andres, blir jeg deprimert i flere uker. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 13.01.2018 06:06
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er stor forskjell på hvordan man opptrer i forskjellige situasjoner. Noen tenker nøye gjennom situasjonen, mens andre er mer følelsesstyrt og kan oppleves som mer impulsive. Når man er mer rasjonell, kan man oppleves som litt ufølsom. 
Men det er sånn at før man føler noe, har man tenkt, selv om det kanskje ikke oppleves sånn. Hjernen tar inn en gitt situasjon, tolker det man er/hører, og så kommer følelsene; sympati, empati, aversjon, sinne, sorg, glede etc. Denne prosessen kan gå svært raskt. Det kan oppleves som at det en ser/hører, går rett i følelsene, for de som er emosjonelle. Andre beskytter seg selv, ved å ikke ta inn det de ser/hører. Kan det være at du beskytter deg selv, og når du ikke gjør det, at du blir lei deg/deprimert? 
Det kan være vanskelig å sette navn på følelser og å vise hva man føler. For å tolke og forstå er det viktig å kunne navngi følelser. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Da får du en fagperson å reflektere sammen med, en som kan hjelpe deg å navngi og regulere følelsene dine. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. 
Da kan du også få hjelp til å finne en metode til å være mindre "brutalt ærlig", sånn at du ikke sårer de rundt deg. Du kan likevel unngå å havne i drama ved å benytte den rasjonelle siden. Men kanskje vil du oppleve at du kommer mer kontakt med følelsene dine og at du klarer å regulere de bedre, slik at du unngår å bli lei deg/deprimert når du tar dem inn?  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser