Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er deprimert og har lyst til å slutte på ungdomsskolen...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har nylig begynt på ungdomskolen. Først, gledet jeg meg så mye til det, men nå, er det bare alt for mye stress. Jeg stresser med karakterer, og kropp. Familien og vennene mine, og egentlig meg selv legger merke til at jeg hele tiden er deprimert. Selvom jeg bare har gått et halvt år på ungdomskole, så føler jeg at jeg har lyst til å slutte. Jeg har prøvd å ikke være deprimert, men det funker ikke. Jeg har søkt på metoder, men ingen funker. Jeg smiler i speilet og sier "du er bra nok" men jeg tror liksom ikke på det. Vennene mine har vært helt fantastiske og prøvd å muntre meg opp. De sier så mange fine ting til meg. Men fortsatt føler jeg at jeg ikke tror på det de sier. Samme med karakterer. På halvårsvurderubgen min fikk jeg 4 og 5-ere, men fortsatt er jeg ikke stolt. Jeg forstår ikke hva som er galt med meg, og jeg forstår ikke hvorfor alle sier så snille ting til meg, for jeg føler at jeg ikke fortjener det. Hvordan kan jeg ordne dette?

Besvart 13.01.2018 07:02
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så leit å høre at du ikke lenger trives på ungdomsskolen på grunn av stress i forhold til karakterer og kropp. Du føler deg deprimert, og venner forsøker å muntre deg opp, men det hjelper ikke. 

Dessverre er det mange som har det som deg. Av en eller annen grunn setter man skyhøye forventninger til seg selv som er umulige å nå opp til. Resultatet er at man føler seg mislykket og deppa.

Man lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Det er flott at du har lest om hvordan komme ut av depresjon, og forteller deg at du er bra nok, men det er ikke så lett å komme seg ut av dette sporet uten hjelp. Jeg tenker at du bør snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke med unge om akkurat slike ting, og hun har taushetsplikt.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Glad gutt hopper (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser