Hopp til hovedinnholdet

Hei! Eg isolerte meg som liten fordi eg ikkje visste korleis få meg venner 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Eg isolerte meg som liten fordi eg ikkje visste korleis få meg venner (har ASD), noko eg angrer på hele tiden. Føler det er derfor eg ikkje klarer få meg venner og at eg har rotet alt til og at det er min feil. Eg går på vg1 nå og føler eg gjer akkuratt same feilen fordi eg sitter på data i pausene i stedet for å vere sosial. Har dårleg selvtillit og lav selvfølelse. Føler eg ikkje er god nok for nokon og er derfor redd for å ta kontakt. Dette gjer at eg blir sint på meg selv og hater meg selv! Noko som og desverre går utover andre... I tilleg føler eg at noko manglar. At det liksom må vere noko meir der ute enn det eg har. At det er noko der ute for meg som eg ikkje har funne enda. Eg har selvmordstanker hele tiden og føler ofte at eg har lyst å dø, men ønsker at eg døde av naturlege orsaker slik at d hadde blitt lettere for folk og håndtere det. Er redd for å si dette til nokon etter som eg er redd eg skal få tankane mine bekrefta, at det er sant at alt e min feil. Er eg gal???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 17 år

Så fint at du skriv til oss her i ung.no for å fortelle korleis du har det.

Fyrst og fremst vil eg at du skal vite at du ikkje er "gal" sjølv om du føler at du strevar sosialt. Eg forstår deg slik at du har ein autismespekterforsyrrelse (ASD). Som du sikkert veit vil mange med ASD oppleve det er utfordrande med sosialt samspel. Du skriver at du "angrar" på at du ikkje har fått deg vener, men slik eg forstår deg så har dette vore noko du har syns har vore vanskelig gjennom heile livet. Dette er ikkje din feil.

Det høyres ut som du har kome inn i ein vond sirkel der du på den eine sida ønsker fleire vener men på den andre sida er redd for å ta kontakt. Eg vil råde deg til å snakke med nokon som du stolar på om korleis du har det. Mange gonger vil det hjelpe berre å fortelle til nokon andre at ein ikkje har det bra. Kanskje du kan fortelle det til foreldra dine? Dersom du ikkje vil det kan du snakke med helsesøster på skulen eller med fastlegen din. 

Det er trist å lese at du har sjølvmordstankar. Mange vil oppleve sjølvmordstankar i periodar der dei har det ekstra vanskelig. Det blir dermed viktig å finne ut korleis du kan få det betre slik at du slepper å ha desse tankane! For mange vil det være ungdom være ei ekstra sårbar tid. Det er ikkje uvanlig å ha vanskelige periodar der ein lurer på kven "ein er" og mange andre syns også det er vanskelig å få gode venner. Det blir viktig for meg å fortelle deg at du ikkje skal gi opp. Sjølv om du har det vanskelig no så skal du ikkje ha det vanskelig for alltid. 

Det finns mange stader ein kan bli kjent med nye mennesker. Dersom du syns det er vanskelig å begynne å snakke med dei du går på skulen med kan du f.eks tenke ut ein fritidsaktivitet du kunne tenkt deg å prøve ut. Her kan du ta utgangspunkt i interessene dine. Nokon likar trening og andre likar filmar og bøker. Sjekk ut om det er noko som passar for deg som du kan melde deg inn i der du bur. Eg merker meg at du skriver at du tenker at "det er noko meir der ute enn det du har". Det trur eg du har heilt rett i. Ved å oppsøke nye stader er det større sjanse for å få nye opplevingar. Du skriver at du tenker du har "rota det til" ved å isolere deg som barn, men eg tenker at det aldri er for seint å få nye bekjentskap. 

Fleire stader i landet finns det også støttegrupper for personar med ASD. Det kan mange gonger være veldig nyttig å snakke med andre som har hatt liknande opplevingar som oss sjølv. Kanskje kunne du funne ein god venn der? Dersom du ønsker det kan du spørre fastlegen din, helsesøster på skulen eller helsesøster på helsestasjon for barn og unge om hjelp til å sjekke opp i dette. Du kan også snakke om sjølvmordstankar med både fastlege og helsesøster. Dei har taushetsplikt og er der for å hjelpe. 

Hugs at du er akkurat like viktig som alle andre menneske. Eg håpar du får det betre og at du etter kvart kjenner at du får betre sjølvtillit. Ofte blir ein mindre opptatt av tankar om dårlig sjølvtillit dersom ein fyller dagane med noko som gjer ein glad. 

Eg legger ved fleire artiklar til deg som du kanskje vil kunne finne nyttig informasjon i. Der kan du lese både om gode råd til sosiale situasjonar, temaet sjølvtillit, sjølvmordstankar og ein artikkel om Asperger som ligger under ASD. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser