Hopp til hovedinnholdet

Søsteren min er syk, jeg føler meg oversett. Er det omsorgssvikt?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. I et litt over et halvt år nå, så har foreldrene mine kun vært besatt over å hjelpe min psykisk syke søster. Hun er veldig syk, noe jeg og mine foreldre er smertelig klar over. Pga dette har mine foreldre hovedsakelig gitt oppmerksomheten kun til henne, og gitt henne mest omsorg. Jeg føler selv at jeg har gått i glemmeboken, og dét bare mer og mer for hver dag som går. De skal alltid "passe" på henne og være med henne hele tiden, noe som er veldig forståelig ettersom hun sliter, men det blir ikke tid til meg. De har selv innrømmet ovenfor meg at de har glemt meg/oversett meg. De prøver av og til å trøste meg med at jeg skal få være mer alene med dem og gjøre hyggelige ting, men det blir alltid utsatt, enten fordi de er for slitne, eller pga søstera mi sine vansker kommer i veien. Og når jeg er alene med en av forelderene mine, snakker de alltid om henne, så hun er alltid et tema. Kan dette kalles omsorgssvikt? Føler meg så mislykka og oversett pga dette... Mvh, Gutt 17 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver om søsteren din som er psykisk syk og foreldrene dine som har all oppmerksomhet på henne. Du føler de har glemt deg, og det er lite tid til deg. 

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg og helt sikkert også veldig sårt og vondt. Det er forståelig at du kan føle deg utenfor og som du selv skriver glemt når all tid vies til søsteren din. Ut fra hva du skriver så virker det som du forstår at søsteren din trenger den støtten og hjelpen hun nå får, men jeg synes også det kommer veldig tydelig frem at du ikke ønsker å komme helt i skyggen og kjenner deg skuffet over foreldrene dine. Det er forståelig for du også har behov for å bli sett, hørt og møtt av foreldrene dine. 

Jeg vil oppfordre deg til å ta en prat med foreldrene dine. Fortell dem hvordan du føler det. Vær tydelig og konkret på hva du tenker og føler. Du kan også vise til det du har skrevet inn til oss. Der kommer det klart å tydelig frem at du synes dette er sårt og vanskelig. 

Jeg vil nok ikke kalle det du beskriver i innlegget ditt for omsorgssvikt, men jeg synes det er bekymringsfullt at du får så sterk følelse av å være glemt og at det ikke er tid, ork eller lyst til å følge opp deg og dine behov nå. Du er også en del av familien og du bør og skal ses.

Jeg vil i tillegg anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen og be om støttesamtaler der. Det tror jeg vil være godt for deg. Helsesøster kan invitere foreldrene dine til en samtale, med eller uten deg til stede, der dine følelser i forhold til hjemmesituasjonen blir tematisert. 

Jeg synes også du skal ta en titt på artiklene jeg har lagt ved og på denne nettsiden: psykmagasinet.no/hvordan-leve-med-en-psykisk-syk/.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser