Hopp til hovedinnholdet

Jeg får skyldfølelse etter at jeg har spist og pleier å kaste opp.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med å spise. Jeg elsker mat og har alltid gjort det, men jeg hater å spise. Eller jeg hater følelsen jeg får etter jeg har spist. Jeg får skikkelig skyldfølelse etter jeg har spist. Jeg pleier å kaste opp etter jeg har spist vis jeg har spist for mye. Etter jeg har kastet opp føler jeg meg mye bedre. Jeg er 170 og veier 47kg. Synes selv det er mye, men alle rundt meg sier at jeg burde legge på meg. Har selv ikke lyst til det. Har et mål om å veie 36-40kg. Har bare besvimt to ganger men det er ikke så alvorlig. Jeg besvimte i en gymtime sist og alle ble sikkelig bekymret og ville ringe ambulanse og overdrev skikkelig. Prøver jo bare å gå ned i vekt. Hvordan kan jeg få de rundt meg til å slutte å mase?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du får skyldfølelse etter å ha spist, og at du pleier å kaste opp etter du har spist dersom du har spist for mye. I tillegg opplever du at andre blir bekymret og du ønsker at de skal slutte å mase. 

Allikevel må jeg si at jeg forstår at de blir bekymret. Selvom du opplever det som masing har de helt sikkert bare et ønske om å hjelpe deg når der ser at du har det vanskelig. Ut ifra din høyde og vekt er du undervektig, og det er alvorlig dersom du lar vekten fortsette videre nedover.

Det ser ut som at du har kommet inn i et skummelt mønster som du trenger hjelp til å komme ut av. Å kaste opp etter måltid er farlig på sikt. Kroppen din vil ikke få den næringen den trenger og du kan etterhvert bli veldig syk. Ofte er overgangen fra når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse glidende. Hvis man hele tiden har tanker og følelser rundt mat og kropp slik at andre ting i livet som venner familie, skole og interesser blir overskygget blir spiseproblemene alvorlige. 

Jeg anbefaler deg å prate med noen om de tanker og følelser du har rundt det å spise mat. Kanskje kan du snakke med foreldrene dine om dette slik at de kan hjelpe deg. Eller så kan du gå til helsesøster på skolen. Hun er vant til å prate med ungdom, og kan hjelpe deg med å få den hjelpen du trenger slik at du får det bedre.

Lykke til!


Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Måler lår (colourbox.com)

Fire av ti 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser