Hopp til hovedinnholdet

Har jeg sosial angst ?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14. Har lenge tenkt på om jeg har en form for sosial angst? Jeg er nervøs for å møte nye folk. Jeg er nervøs hvis jeg må gå inn i en butikk alene. for eksempel blir jeg redd og nervøs når jeg må gå inn på en bensinstasjon for å kjøpe en pizza helt alene. Jeg blir stresset og nervøs før en presentasjon selv om jeg er ganske trygg på de jeg er med. En ting jeg har lagt merke til i det siste er at jeg nesten ikke tørr å gå alene i gangene og kantina på skolen. Er også stresset for å møte på folk jeg skjenner i byen. Er det en stor sjansje for at jeg har sosial angst? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no
Fint at du ønsker finne ut av dette. 

Vi som jobber her kan ikke sette diagnoser på noen, men heller svar hva som kan være lurt å  gjøre når noe kjennes vanskelig og komplisert. 

Mange kjenner nok igjen det du beskriver; følelsen av at andre legger merke til alt mulig ved en, og at en blir utrygg av den grunn. 
Ofte er det slik at de andre er mest opptatt av hva de selv gjør, og legger ikke så godt merke til andre. Det er lurt å minne seg selv på det. 

Jeg skjønner at det er slitsomt å ha det slik. Kjempefint at du likevel gjør de tingene du er redd for. Det vil hjelpe deg å komme videre. 
Dersom en trekker seg unna situasjonen, vil som regel problemet bli større. 
Tillate deg å kjenne det du kjenner, men jobb også med tankene dine. "Fortelle" deg selv at det er helt ufarlige følelser, og at de andre du møter vil deg godt. Forsøk også å unngå å bekymre deg så mye på forhånd. 

Det kan være fint å snakke med med noen om dette, det i seg selv kan redusere de påtrengende tankene og bekymringene. 
Når en deler det med noen, vil en ofte føle seg bedre. Kanskje vil det også  hjelpe å vite at en ikke er alene om å ha det slik ?
Helsesøster på skolen kan være en god samtalepartner og støttespiller. Ta gjerne kontakt med henne. 

Jeg håper at noen av dette kan være til hjelp på veien videre. 
Lykke til !

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser