Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med depresjon og har selvmordstanker. Bør jeg gå til legen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei ung.no eller personen i andre enden. Jeg sliter veldig med depresjon i det siste, det går opp og ned som en karusell? Jeg hater følelsen når jeg er deprimert, jeg prøver å gjøre forskjellige ting som kan hjelpe som å ta en varm dusj, høre på musikk, slappe av osv. Men det går nesten aldri vekk, jeg har lurt om kanskje jeg må gå til legen for å hjelpt mot det men jeg vet liksom ikke.. er det rart å gå til legen med sånt? Jeg har foreldre som er psykisk voldelig på en måte? ( går barn og ungdomsarbeider) så jeg vet en del om psykisk vold. Jeg skal flytte nå snart prg dette men har slete lenge depresjon. Venner spør helle tiden om jeg er syk eller sint men jeg sier bare direkte ut at jeg er deprimert. Jeg har ikke snakket med noen «voksene» om dette og synes det vanskelig tema. Spesielt når depresjonen er så langt med at du står i dusjen og tenker selvmord. Jeg vet jeg aldri kommer til å ta selvmord men det rart/skummelt for det om med de tankene. Beklager vis eg bruket tiden deres!

Besvart 13.02.2018 15:02
 

Svar
Hei jente 18

Takk for spørsmål. Det høres ut som du har det vanskelig og trenger å få det bedre. Så bra at du skriver til Ung.no. Det tolker jeg som en start på å få hjelp.

Du forteller at du kan ha selvmordstanker. Det betyr at du har det vanskelig. Det finnes mange ulike vansker som kan føre til selvmordstanker. Det å ha vært utsatt for psykisk vold, slik du forteller om, er en årsak som kan føre til selvmordstanker. En annen er depresjon. Depresjon er en tilstand hvor en er trist og lei seg hele tiden over lengre tid. I tillegg har en mye mindre energi enn vanlig og mangler lyst og glede. Det finnes også andre psykiske vansker som kan føre til at en får selvmordstanker. Du skriver at det går opp og ned som en karusell. Kanskje er det mer at følelsene dine svinger så mye som gjør livet så tungt?

Du spør om du burde oppsøke fastlegen din. Det synes jeg absolutt du skal gjøre. Jeg synes du skal fortelle fastlegen om hvordan du har det. Vær åpen og ærlig om tristheten og om selvmordstankene, slik du er i spørsmålet ditt. Grunnen til at du burde kontakte fastlegen er at han eller hun kan hjelpe deg til å finne ut av om du er deprimert eller om det dreier seg om andre psykiske vansker. Fastlegen kan deretter henvise deg til behandling hvis han eller hun mener dette er det riktige. Hvis ikke kan dere sammen finne ut av hva som skal til for at du skal føle deg bedre, for eksempel samtaler på helsestasjonen for ungdom. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper vil være til hjelp. 

 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser