Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg importere urtemedisin fra Kina?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt usikker på om dette er det riktige emne å velge, så jeg valgt dette emne (Toll), dere får unnskylde meg hvis dette er feil emne. Jeg har kommet i kontakt med en lege i Kina (offentlig lege) fra et universitetssykehus i Kina. Jeg er plaget med panikkangst og derfor har jeg snakket med denne legen i Kina og han sa at han kan sende Kinesisk urtemedisin (IKKE narkotika eller Cannabis eller hasj/Marihuana altså). Men så er det en ting jeg begynte å reflektere over at selv om dette IKKE er narkotika eller Cannabis eller Hasj/Marihuana, så kan det likevel inneholder stoff som er lovlig i Kina, men ulovlig i Norge og den Norske grensekontrollen tar tester av alle medisiner som kommer inn til Norge og hvis de finner noe stoff som er ulovlig i Norge, så kan jeg bli straffeforfulgt. Hva skal jeg gjøre? Hvordan skal jeg være sikker på at urtemedisinen fra Kina IKKE inneholder stoff som er ulovlig i Norge, men lovlig i Kina? Hvem skal jeg snakke med om dette? Hilsen gutt 19 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke vi i Tolletaten som avgjør om en vare er lovlig eller ikke, og noen vurdering av risikoen for at vi oppdager om en sending inneholder ulovlige varer kan vi selvfølgelig ikke gi deg.  

Dette produktet kan være sett på som et legemiddel i Norge, men det er som nevnt ikke vi som bestemmer dette.

Privatpersoner kan bare importere legemidler fra EU/EØS-land som er reseptfrie, godkjent i Norge og med norsk pakningsvedlegg og tekst på pakningen.

I praksis betyr det at det er svært få legemidler du kan handle på nett fra utlandet.

For å bringe dette på det rene må du se på etiketten til produktet, og kontrollere dette opp imot Legemiddelverket.legemiddelverket.no/import-og-salg/import-til-personlig-bruk

Les gjerne mer her: www.toll.no/no/varer/legemidler-og-kosttilskudd/netthandel/

Jeg håper du har snakket med angsten du skriver at du sliter med. Det er mulig å få hjelp til å mestre eller bli kvitt angst. Jeg vil anbefale deg å kontakte helsestasjon for ungdom om det finnes en der du bor, eller fastlegen din. Han eller hun kan hjelpe deg med å anbefale hjelp videre.

Jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen Tolletatens Infosenter i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Giftige midler

Gjødsel (www.colourbox.com)

Hva skjer hvis du får i deg stoffer kroppen din ikke tåler? Og hvilke stoffer er egentlig farlig? Giftinformasjonen gir deg svar på telefon og nett.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser