Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor dør man av anoreksi og bulimi?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvorfor dør mange med bulimi og anoreksi? Hvordan kan man dø av det? Er det pga avmagring, i så fall kan ikke legene mate dem med sånn rør gjennom nesa? Har lest at dødsfall blandet de med anoreksi og bulimi øker? Hvorfor? Hilsen nyskjerrig jente 15år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Det er heldigvis veldig sjeldent at man dør av anoreksi eller bulimi i Norge, spesielt om man er barn eller ungdom. Grunnen til at få dør er fordi det finnes behandling som man kan gi selv om den som er syk ikke vil ta imot behandling. Det kalles tvangsbehandling. Man skal alltid forsøke frivillig behandling først og om det ikke går kan helsepersonell som er spesialisert på psykiatri bestemme at den som er syk må få behandling og mat. For barn under 16 år er det foreldrene som avgjør/samtykker om barnet skal motta behandling etter det spesialistene anbefaler. 

Når man gir mat med bakgrunn i tvang vil man bli nødt til å legge ned en sonde som går gjennom nesen og ned i magesekken. Gjennom den sonden gir man flytende mat. Å få mat på sonde kan oppleves ubehagelig selv om det er helt trygt. Heldigvis skjer ikke dette ofte, likevel er det helt livsnødvendig de gangene det skjer. 

Man kan dø av anoreksi ved at hjertet slutter å slå. Man får så lite næring at kroppens indre organer ikke får de næringsstoffene de må ha for å overleve. 

Ved bulimi kan man i tillegg til undervekt dø av at kroppen får en skjevfordeling av ulike salter (elektrolyttforstyrrelser) som kommer av at man kaster opp. Dette kan føre til hjertestans.

Graden av dødelighet når det gjelder anoreksi og bulimi øker etter hvor lenge man har vært syk. Voksne har større sjanse for å dø enn barn og ungdom. Hovedgrunnen til det er at barn og ungdom har foreldre som sørger for at de får behandling. Dødeligheten er mye lavere for de som får behandling. 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser