Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ekstra fett på ulike steder, hvordan får jeg dette vekk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva jeg kan gjøre når jeg har fett/ekstra hud i armhulen, litt under haka og øverst på innsiden av lårene? Vet dette er vanlig og de fleste vil si at å trene eller gå ned i vekt er løsningen, men jeg er en veldig tynn jente (45-46 kg og 164 cm). Går på kostplan, så får ikke forandret hvordan jeg spiser, så hva kan jeg gjøre? Er ellers ganske tynn. Flat mage, "thigh gap" og kan nesten ta langefingeren og tommelen rundt overarmen. Greia er de små stedene hvor det har samlet seg fett. Hvis å gå ned i vekt er den eneste løsningen, hvor mye er det forsvarlig for meg å gå ned?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Du er undervektig og skal ikke gå ned i vekt. Det er ikke forsvarlig for deg å gå noe ned i vekt. Du bør få hjelp til å gå opp i vekt. 

Jeg blir bekymret for deg og anbefaler deg å følge kostplanen din og snakke med foreldrene dine eller helsepersonell om de tankene du har. Det er helt normalt for jenter i din alder å få mer fett på kroppen. Det skal og må være slik for at kroppen skal utvikle seg som den skal. En jente trenger blant annet fett på kroppen for å komme i pubertet og få normal menstruasjon, og for å utvikle benbygningen normalt. Du kan lese mer om dette her: Dette skjer med kroppen om man spiser for lite

Du trenger heller mer fett på kroppen for å få en normal utvikling og jeg antar det er noe av grunnen til at du følger kostplan? Jeg legger ved en aktuell artikkel her: Om å gå opp i vekt

Jeg legger også ved noen andre artikler du kan se på. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser