Hopp til hovedinnholdet

Magen min rumler, kan det være kreft?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg klikker, Har angstanfall. Jeg er livredd vet ikke hva jeg skal gjøre. Tror jeg har helseangst. Jeg er livredd jeg har magekreft eller no. Magen min rumler helt sinnsykt mye på kveldene.. jeg er redd. Hjelp meg plissss er dette normalt??? Hjelp..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Du skriver at du er redd for at du har fått mavekreft da det rumler i maven på kveldene. Det er helt normalt at det rumler i maven innimellom.

Det er ikke uvanlig at man blir stresset hvis kroppen lager lyder som man selv ikke har kontroll over. Det er forståelig at du synes det er plagsomt, men det blir som regel verre hvis du stresser deg opp av det. Rumling i maven er IKKE et symptom på kreft.

"Romling" i magen er helt normalt, og de fleste av oss har det regelmessig. Vanligst forekommer slik "romling" når man er sulten, men lydene kan også forsterkes etter et måltid. Grunnen til at disse lydene oppstår, er fordi magen og tarmene hele tiden er i bevegelse og arbeider med å fordøye. I denne prosessen kan det dannes en del luft, ofte på grunn av ufordøyd mat, men en del luft kommer inn når vi svelger, i tillegg vil tarmbakteriene produsere naturlige gasser når maten brytes ned.

Belgfrukter og fiberrike matvarer - bønner, erter, brokkoli, løk og rotfrukter kan være typiske matvarer som danner mye luft og gir "romling" i magen.  Kullsyreholdig drikke kan gi mer luft i magen. Dette gjelder også enkelte matvarer som kål, brokkoli, blomkål, rosenkål, bønner, erter, linser, tyggegummi, ren fruktose og såkalte sukkeralkoholer som sorbitol. Det kan være lurt å følge med på hva man spiser og se om det er noen matvarer som gjør at magen lager mer lyder enn vanlig.

Du skriver at det i maven på kveldene. Kan det være fordi du er sulten? Prøv og spis et lite måltid. Se om det hjelper. Det trenger ikke å være så mye, men bare slik at du ikke blir sulten.

Til tross for at rumling i magen er en helt naturlig konsekvens av at tarmene jobber med maten, kan slik rumling i magen har en tendens til å bli værre når man er engstelig og stresset. Fordi man er redd for høylytt rumling, kan dette gi mer spenninger i magen som igjen gir mer rumling. 

Du skriver at du har helseangst. Jeg vet ikke om det er mer du er redd for. Hvis du tenker at du har angst vil jeg anbefale deg å ta kontakt med din fastlege eller helsesøster på skolen som kan hjelpe deg. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse