Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å slutte å drikke og røyke hasj

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 15 som stikker av på kveldene for og drikke og røyke hasj pga jeg er deprimert har angst og se for meg ting som ikke er der. når jeg røyker hasj føler jeg at alle problemene mine går bort samme med drikking. første gang jeg var full var når jeg var 9-10. det blir vanskelig og slutte med dette):

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Så bra at du tar kontakt og søker råd når du ruser deg ofte. Det at du opplever at problemene dine blir borte når du ruser deg er bekymringsfullt. Det er forståelig at det er vanskelig å slutte når du opplever at drikking og røyking hjelper for noe. 

Det at du tar kontakt med ung.no kan være et viktig skritt på veien til å klare å slutte og bruke rus for å flykte fra problemer. Har du noen voksne i livet ditt du kan samarbeide med? For å finne noe annet som kan hjelpe like bra eller bedre mot problemene dine. Rus gir ofte andre problemer og avhengighet, som du sikkert har oppdaget. Hvis du skal klare å slutte og ruse deg så må du kanskje få hjelp av noen som forstår hele situasjonen din?

Du skriver at du var full når du var 9-10 år. Hadde du problemer da også? Er det de samme problemene du har enda, eller har det kommet nye problemer? Kanskje noen voksne må hjelpe deg å finne ut av hva du kan gjøre noe med selv og hva andre må hjelpe deg med? På nettsiden til barneombudet.no kan du lese om hvem som kan hjelpe i påsken.

Ta eventuelt kontakt med helsesøster på skolen eller ved helsestasjon for ungdom. Helsesøster kan hjelpe deg i kontakt med noen som hjelper mennesker ut av rusproblemer. Eller kanskje det er annen hjelp som skal til. Noen som jobber med familier og hvordan man lever som familie sammen hjemme. Eller kanskje du strever med noe som du bør finne mer ut av? Kanskje du trenger utredning eller behandling i spesialisthelsetjenesten (BUP). Det at du ser ting som ikke er der. Har du hatt det sånn lenge? Hjernen kan begynne å fungere på en annen måte når du ruser deg. En spesialist lege eller psykolog kan kanskje hjelpe deg å finne mer ut av dette?

Se vedlagte artikler. Du kan gjerne ringe en anonym hjelpetjeneste imens du venter på annen hjelp. Håper du får det bedre snart. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst