Hopp til hovedinnholdet

Null følelser for kjæresten, men vil ikke såre henne.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, transmann 20 år. Har vært sammen med en jente i 2 1/2 år, da vi ble sammen hadde jeg bare levd som gutt i 1 måned. Nå for tiden er jeg deprimert (muligens pga testosteron sprøytene) og har null følelser for henne lenger, er veldig glad i hun og vil ikke såre henne, men det er vanskelig å vite om jeg deprimert fordi jeg har mistet følelsene eller om jeg har mistet følelsene fordi jeg er deprimert... Jeg fikk aldri bli helt kjent med meg selv på egenhånd (som gutt) fordi vi ble sammen så fort etter "skiftet", jeg vet ikke helt hvem jeg er på egenhånd, men er så veldig redd for å være alene (har ikke så mange andre venner en hun). Ensomheten kjenner jeg på, vi er mye mindre intime (har ikke hatt sex på vertfall 1 år) og jeg føler ikke noe interresse lenger, hun snakker fremdeles om brylluppet vårt (i framtiden) osv, mens jeg knapt klarer å se fram til neste uke, vil ikke såre hun, det føles så håpløst (hennes familie er jeg også sterkt knyttet til fordi min egen ikke støtter meg).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år

Så fint du tar kontakt!

Selv om det kan være vanskelig, så vil jeg anbefale deg å være ærlig med deg selv og det du kjenner på. Det kan høres ut som at følelsene dine for henne har sloknet. Dette er ikke noe som trenger å henge sammen med din kjønnsidentitetshistorie. 

Du er ikke alene om å kjenne på at følelsen av forelskelse og kjærlighet kan endre seg. Dette er noe som de fleste av oss vil komme til å kjenne på i løpet av livet.

Likevel er dette en smertefull opplevelse, nettopp fordi man er redd for å såre den andre dersom man velger å handle på denne følelsen. Samtidig som det kan være krevende å bli alene.

Det er ikke så vanlig å bli deprimert i etterkant av testosteronoppstart, så de følelsene som du kjenner på kan komme uavhengog av dette. Det er jo ofte slik at vi får litt mørke tanker dersom vi opplever å stå i konflikter hvor viktige ting står på spill. Uansett hva du bestemmer deg for, så kan det høres ut som om en`person blir skuffet. Enten så skuffer du deg selv ved å unngå et brudd, ellers så skuffer du kjæresten din ved å gjøre det slutt med henne.

Det du skal vite er at det ikke er mulig å bestemme seg for "å få" sterke følelser for noen. Dette er noe som skjer i oss og som vi ikke kan "bestemme" med tankene. Hvordan ville det ha vært for deg om noen var sammen med deg kun av medlidenhet? Hvordan hadde det vært om kjæresten din hadde vært sammen med deg hovedsaklig på grunn av andre årsaker enn kjærlighet?

Dette blir satt litt på spissen, men jeg tenker jo at dersom grunnlaget for et bryllupp er redselen for ikke å bli ensom, så kan dette bli litt problematisk på sikt?

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen som du kan dele denne ambivalensen med. Her kan en helsesøster være fin å starte med. Sammen kan dere se på hvilke valg du har, og hva som vil være konsekvensene. 

Selv om du føler deg sårbar og alene med de følelsene som du har, og er bekymret for at du vil få manglende støtte dersom du gjør det slutt, så skal du vite at det finnes muligheter for å utvide nettverket ditt. Noen ganger kan dette være lettere om man blir litt "tvunget" til det.

Kanskje er tiden nå inne for å bli bedre kjent med deg selv og den du er? Kanskje er det du bør stoppe litt opp for å finne ut av de følelsene som du har? Selv om det kan være fristende å løpe ifra de, så er min erfaring at de på et senere tidspunkt vil kunne ta deg igjen.

Ikke stå i dette alene. Del det du kjenner på med noen som kan komme med innspill og andre erfaringer. Vil anbefale deg å ta kontakt med Ungdomstelefonen.

Håper dette svaret ga mening, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan gjøre det slutt?

Jente tenker (colourbox.com)

Forholdet er ikke som det en gang var, og du vil gjøre det slutt. Du vil gjøre det minst mulig ubehagelig for deg selv og uten at noen blir såret. Problemet er; hvordan skal du gå fram?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet