Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke snakke med noen om problemene mine.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Æ klare ikke å prat med nånn om vanskan mine. Æ føle mæ stressa å lei mæ hele tida. Æ e utslitt, mest i hodet. Nånn gang kjennes det ut på kroppen som æ kunna ha spronge helt te ingenmannsland, men i hodet føles det ut som æ har en murstein som væks og gnæg i hodebunnen. Og i halsen ligg det en stor tung klump. Æ har ofte ting æ vil gjør. Det e sjeldent æ sitt i ro og har ingenting æ vil gjør. For når æ ikke gjør nånn ting begynne æ å tænk for my og da kjæm mursteinen og klumpen i halsen. Når det gjelds hjemmeleksa, eller bare det å sætt sæ ned å gjør skoleoppgava hjemme, så kjæm den klumpen og den mursteinen hver eneste gang. Derfor grue æ mæ te å sætt mæ ned med skolearbeid når æ kjæm hjem. No for tida skjer det/har det skjedd så my rundt mæ. Både mamma å søstra mi har snakka te mæ om angst og depresjon. Æ kjenne mæ godt igjen i det begge dem sir. Men æ høre bare demmers side. Æ tørr ikke å snakk om det sjøl, for æ e så redd for å bryt sammen foran andre. Det e så tungt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor vondt du har det inni deg og hvor vanskelig det er for deg å fortelle dette til noen. Da er det fint at du kan skrive til oss!

Det høres ut som du har det vondt!

Jeg tror også at det er mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver om så du er ikke alene!

Det er vondt å være stresset. Når man er stresset over tid så gjør det noe med kroppen vår og det er ikke uvanlig at man kan få symptomer på angst slik du beskriver at du har. Det å få vondt i magen når du setter deg ned med skolearbeid eller andre ting du skal gjøre som du opplever blir for mye. Du skriver at du grubler mye. Vet du hva du grubler om? Hva tankene dine forteller deg?

Jeg syns du skal prate med noen. Selv om du syns dette er vanskelig og at du er redd for å bryte sammen foran noen andre så vil jeg sterkt oppfordre deg til det.

Du kan snakke med helsesøster på skolen din. Hun har god erfaring med å snakke med noen og kan hjelpe deg å sortere i de vanskelige tankene og følelsene du bærer på og som gir deg klump i magen. Når du får oversikt over hva det er som gjør at du har det slik så vil det være lettere for deg å gjøre noe  med det.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst