Hopp til hovedinnholdet

Har en "stemme" inni hodet som sier jeg må gjøre ulike ting. Hva skjer?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Sliter med mange rare tanker. Det er en "stemme" inne i hodet mitt som sier ulike ting jeg må gjøre, men det er min stemme, bare at jeg ikke føler at jeg kan kontrollere den. Det er som om det er meg, også en annen versjon av meg, om det gå mening? Den andre versjonen av meg (stemmen) kan si at jeg f.eks. må ta på meg mascara ellers kommer jeg til å få veldig vondt i magen når jeg drar på skolen. Jeg vet at dette selvfølgelig ikke er sant, og at om jeg kommer til å få vondt i magen ikke bestemmes av om jeg har på mascara eller ikke, men jeg må alikevel gjøre det fordi stemmen sier jeg må. Jeg må også alltid banke fire ganger på hver vegg når jeg er inne på et bad, fordi stemmen min sier det. Dette er bare noen av tankene jeg har, og mange ganger endrer de seg, spesielt knyttet til tall. For det mest henger jeg meg opp i 4, 6, 8, 9 og 10. Hva er dette egentlig, og er det noe jeg kan lære meg selv å slutte med? Jeg har aldri fortalt det til noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 18 år

Takk for at du skriver til ung.no! 

Jeg kan ikke svare helt sikkert på hva som skjer med deg. Men noen ganger kaller vi slike tanker som dette for tvangstanker. Tvangstanker er tanker som en person føler at de "må" gjennomføre, ellers skjer det ene eller det andre. De som har slike tanker forstår godt at det som de tenker at kommer til å skje dersom de ikke gjennomfører handlingen (f.eks at man får vondt i magen ved å ikke ta på mascara) men klarer ikke å snu det likevel fordi det gir psykisk ubehag/engstelse å la være. Litt sånn som du forklarer at det er for deg - du skriver jo at du føler at du ikke klarer å kontrollere "stemmen". 

Det er veldig vanlig for mennesker å ha ulike "hang-ups" som man automatisk gjør nesten uten å tenke over det (f.eks telle trappetrinn og hoppe over streker og lignende). Men for noen så blir det så mye av slike "regler" at det kan gå utover dagliglivet.

Du spør om hvordan du kan lære deg selv å komme ut av det. Du sier jo selv at du vet at det "stemmen" sier ikke er sant. Dette har du rett i. Du vet også at det ikke kommer til å skje noe galt dersom du ikke banker på veggen på badet eller tar på mascara på morgenen. For å utfordre deg på det som er problemet så er det best at du neste gang du er i en lignende situasjon ikke gjør det som "stemmen" sier. Du kan gå på badet uten å banke - så vil du etterhvert lære deg og hjernen din at det ikke skjer noe galt likevel. Du kan også gå med eller uten mascara uten at det gjør noe direkte med magen din. Akkurat i dette tilfellet kan det jo hende at du får litt vondt i magen dersom det gjør deg nervøs å ikke lytte til stemmen - men det er absolutt ikke farlig å være nervøs eller ha vondt i magen, så dette går over. 

 

Jeg vet ikke hvor mye du føler at slik du har det ødelegger for deg nå. Dersom du synes det er vanskelig å komme ut av dette selv så vil jeg råde deg til å ta kontakt med fastlegen din for å drøfte en henvisning til psykolog. Det finnes mye hjelp å få for denne typen problematikk. 

Lykke til videre :) Du kan skrive til ung.no ved en senere anledning dersom du ønsker det. Jeg sender ved noen artikler til deg som jeg tenker du kan kikke på. 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser