Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med angst, depresjon og selvmordstanker og vil bli innlagt. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg sliter med angst og depresjon( sjølv mord). Eg føler meg ikkje trygg heime! Har familie problemer, eg vil bli innlagt på sykisatisk avdeling men eg veit ikkje hvordan?? Eg e allerede i kontakt med bup men det funker ikkje med meg!! Hva skal eg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Det høres ut som du har det tungt. Du strever med angst og depresjon. Du har også selvmordstanker og du føler deg ikke trygg hjemme. Du går i behandling på BUP, men opplever at du ikke får den hjelp du trenger. Nå vil du bli innlagt på psykiatrisk avdeling og lurer på hvordan du skal gå frem. 

Først har jeg lyst til å si at alle barn skal føle seg trygge når de er hjemme. Du forteller om familieproblemer. Hvis det er slik at familieproblemene er med på å skape en utrygg hjemmesituasjon for deg så er det viktig at du forteller det til noen. Om det er slik at det er mye krangling og kjefting i familien din, eller om det er noen som er slemme med deg, eller om det er noe helt annet, så må  noen vite at du føler deg utrygg. Jeg vil anbefale deg å snakke med behandleren din på BUP om dette. Selv om du ikke synes at BUP behandlingen fungerer så forsøk å fortell behandleren din om utryggheten. Har du allerede gjort det så fortell det om igjen. Opplever du ikke å bli hørt kan du ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjonen for ungdom, men også selv kontakte barnevernet (se artikkel jeg har sendt med). 

I tillegg til å fortelle om utryggheten din er det viktig at du forteller at du har angst, at du kjenner deg deprimert og at du har selvmordstanker. Hvis du også har snakket med behandleren din om dette så forsøk igjen. Det kan være lurt å vise behandleren din spørsmålet ditt og svaret mitt. Da får behandleren også vite at du ikke synes behandlingen fungerer, noe behandleren trenger å vite. Da kan dere snakke om hvorfor behandlingen ikke fungerer for deg og hva dere kan gjøre for at den skal fungere bedre? 

Når det gjelder innleggelse på psykiatrisk avdeling skal dette kun gjøres i svært alvorlige tilfeller dvs når en ikke klarer å fungere hjemme. Av og til kan en ønske å bli innlagt fordi alt kjennes håpløst ut. Da er det viktig at en snakker om dette med behandleren sin og ser om noe kan gjøres slik at en ikke trenger å legges inn. Hvis det likevel er slik at du mener du bør legges inn må du også her snakke med behandleren din. Han eller hun vil kunne vurdere om innleggelse er det som er best for deg eller om noe annet kan være vel så bra. 

Jeg sender me noen artikler som jeg håper kan være til nytte.

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kva er barnevernet?

colourbox.com

Hovudoppgåva til barnevernet er å gi barn, unge og familiar hjelp og støtte i vanskelege situasjonar. Det er foreldra som har ansvaret for å gi barna sine omsorg. Dersom foreldra ikkje strekkjer til, kan barnevernet bidra til å sikre barn og unge omsorg, tryggleik og høve til utvikling.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser