Hopp til hovedinnholdet

Hvordan går jeg ned i vekt uten å få anoreksi?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 13 veier 40 kilo 157cm å syns jeg er tjukk. Hvordan kan jeg gå ned i vekt? Spiser Max 2 måltider. Middag og kveldsmat 1 brødskive. Jeg liker ikke å drikke eller spise. Og hvordan kan man få anoreksi. Vil vite det så jeg kan unngå det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter ung.no. Du må ikke forsøke å gå ned i vekt. Det kan bli farlig for kroppen og helsen din. Du ligger allerede veldig lavt vektmessig og bør heller gå opp i vekt. Du spiser alt for lite. Kroppen din er i vekst og har behov for mye mat. Den skal utvikle benbygningen din, organer og hjernen din. Ved for lite mat over tid vil denne utviklingen stoppe opp og det vil gå ut over helsen din. Det er også en fare for å utvikle spiseforstyrrelse ved for lite inntak av næring. 

Jeg synes du skal snakke med noen voksne om tankene dine rundt kroppen, vekt og mat. Det er viktig at du får veiledning og støtte på dette, slik at du ikke skader deg selv. Om du ikke vil snakke med foreldrene dine, anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen din.

Jeg legger også ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser