Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om smitte med HPV. 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har sannsynligvis ikke HPV (så please ikke skriv noe om symptomer på det i svaret deres, da får jeg bare angst) - men jeg lurer på: Hvis man har HPV, og for eksempel onanerer og trykker på tastaturet mens man onanerer, og så spiser man for eksempel mens man bruker tastaturet etterpå, kan man da få kreft i halsen eller andre skader i halsen? Kan man da "gi seg selv" halskreft?

Besvart 21.05.2018 18:33
 

Svar
Hei


Du lurer på om en kan smitte seg selv med HPV, f eks via et tastatur (hvis man først er smittet i underlivet, tar på tastaturet, og så tar på munnen sin). 

Det kan en egentlig ikke. HPV smitter ikke via flater (som dosetet osv). HPV er et virus som ikke overlever lenge utenfor kroppen; det trenger celler for å overleve. Og det skal nok uansett en del virus til. Så det å ta på et tastatur, slik du har beskrevet situasjonen, er som regel for «lite» til å bli smittet. 

De fleste som får kreft i halsen pga HVP, får dette pga oralsex med smittede personer. Du kan lese mer om HPV under. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV-vaksine mot livmorhalskreft

Vaksine i armen (icolourbox.com)

Du kan få vaksine og beskytte deg mot HPV og livmorhalskreft. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Fram til nyttår i 2018 får jenter som er født i 1991 eller senere tilbud om å få vaksine gratis om de ikke har fått det tidligere.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kreft
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kreft