Hopp til hovedinnholdet

Jeg bare fungerer ikke med andre mennesker. Hva er galt med meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror det er noe galt med meg? Jeg har ikke sosialangst eller noen form for angst, men jeg fungerer ikke sammen med andre ungdommer. På skolen har jeg ingen venner. Selvom jeg prøver går det ikke å få venner. Jeg har ikke fått en ny venn på gudene vet hvor mange år. Ellers har jeg bare noen få venner som ikke er nære og jeg ikke føler meg lykkelig med. Når jeg for en gang skyld går på en ungdomsklubb i menigheten min der folk kjenner meg, er glade for å se meg og vill hilse på meg bare skjer det noe rart med meg. Jeg blir bare glad samtidig som jeg blir trist. De første ti minuttene jeg er der får jeg bare lyst til å gråte, er veldig nervøs, stemmen skjelver og jeg klarer nesten ikke prate. Men jeg vet det ikke er angstanfall. Jeg bare fungerer ikke med andre mennesker. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare. Hvordan skal jeg få venner på denne måten? Hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du vil skrive inn til oss. 

Du forteller at du ikke fungerer med andre mennesker, at du kan bli glad og trist samtidig når du er sammen med andre, og du kan også kjenne deg nervøs, skjelven i stemmen og få vansker med å prate. Du strever med å få nye venner, og du trives ikke med de vennene du har. Du lurer på hva som er galt med deg og du lurer på hvordan du kan få nye venner. 

Du skriver at du ikke tror at du strever med angst. Jeg er ikke så opptatt av hvorvidt du har en diagnose, men jeg tenker at du strever såpass at jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Snakk med noen om at du har tanker om at du ikke fungerer sammen med andre mennesker. 

Kan du snakke med foreldrene eller omsorgspersonene dine? Kan du snakke med presten i menigheten din? Eller helsesøster på skolen? Det å få andre personers innspill på en vanskelig situasjon er ofte veldig hjelpsomt, og noen ganger når man snakker høyt om sine vonde tanker så får man også selv andre perspektiver enn om man bare hadde tenkt de samme tankene. Ved å snakke med noen andre, kan du også få en større forståelse for hva som er vanskelig, og du kan få tips om hvordan du kan jobbe for å komme deg videre og du kan få støtte i denne prosessen.

I situasjoner der hvor du kjenner deg annerledes de første ti minuttene, vil jeg råde deg til å trekke fram støttetankene dine. Du vet for eksempel at du føler deg bedre igjen etter ti minutter. Si dette til deg selv. Forsøk å ikke stritte mot symptomene dine, som skjelven stemme og nervøsitet. De er ubehagelige symptomer, men de er ikke farlige. Øv deg på å fortelle deg selv at dette ikke er farlig, du kan for eksempel si "ja, sånn er det for meg i starten når jeg møter mennesker". Ved å akseptere at noe kan være litt strevsomt, så tillater du deg litt mer spillerom og tankene om at du ikke passer inn, eller ikke fungerer med andre, får mindre plass. Forsøk også å kjenne litt mer på den følelsen av glede du får ved å være sammen med andre, hva går den ut på. Fortell deg selv at det er ok å være glad sammen med andre også. Dyrk denne gleden!

Jeg vil også oppmuntre deg til å ha fokus på pusten din i slike situasjonen. Pusten din har du alltid med deg, og ved å tenke at du skal trekke pusten ned i magen og ut igjen så går pulsen automatisk ned igjen. Du kan begynne å øve deg på pusteøvelser en gang om dagen, eller sjeldnere dersom daglige øvelser kjennes for mye ut. Noen syntes at mindfulness-øvelser kan hjelpe. Det finnes mange mindfulness-apper som er gratis, eller mindfulnessintruksjoner og -videoer på internett som du kan undersøke nærmere. Jeg legger også ved noen artikler om hvordan man kan jobbe med vonde tanker og følelser som jeg tror kan være nytig for deg å lese. 

Jeg vil også oppmuntre deg til å ta kontakt med de du kan tenke deg å være venn med. Ta det første initiativet! Du kan også melde deg på aktiviteter, idrettsalg eller andre fritidsaktiviteter som du har en interesse for. Det er ofte man finner venner i klubber eller i organisasjoner der man deler de samme interessene, og det er ofte en mer naturlig setting å knytte nye bånd. Jeg legger ved noen artikler om ensomhet og om vennskap som jeg vil anbefale deg å lese. 

Jeg håper du synes dette var nyttig å lese. Ikke stå alene med dette, jente 16, snakk med noen om det du strever med.

Jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser