Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ikke fornøyd med kroppen min, klarer ikke å spise på grunn av kvalme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13, veier ca 52kg og er 175-180 høy (Er ganske høy ja..) Jeg er ikke fornøyd med kroppen min og føler jeg veier for mye. I det siste har jeg spist mindre for å prøve å gå ned i vekt. Men selvom jeg bare spiser noen få biter blir jeg mett med en gang og får ofte veldig vondt i magen. Jeg prøver å spise litt mer, for jeg har blitt veldig slapp i det siste. Jeg er ganske aktiv når jeg er på skolen, med venner, på trening osv. Men med en gang jeg kommer hjem føler jeg meg helt utmattet. Men jeg klarer ikke spise mer uten å bli kvalm. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Det er leit å høre at du ikke er fornøyd med kroppen din. Du skal IKKE ned i vekt fordi det kan bli farlig for deg. Vektnedgang og tanker om at man veier for mye kan føre til spiseforstyrrelser og det kan bli veldig alvorlig. 

Når man mister matlysten er det vanlig å bli kvalm når man spiser. Det er da veldig viktig å likevel spise regelmessig og nok næring til hvert måltid. Du kan spise 6 ganger per dag slik at du fordeler næringsmengden gjennom hele dagen. Dette hjelper deg til å tåle å spise normal mengde mat. Når du blir kvalm må du si til deg selv: "Dette går bra, jeg må spise opp maten. Kvalmen vil gå over".

Jeg anbefaler deg å snakke med en voksen om hvordan du har det. Du trenger hjelp av foreldrene dine eller andre voksne til å støtte deg i måltider. Du kan også snakke med helsesøster. Mange ungdommer kan føle seg større enn de er. Dette er bare en følelse for deg og er ikke en reell tanke som du kan stole på. Når den følelsen kommer kan du si til deg selv at du ikke kan stole på den følelsen. Kroppen din trenger mat og det er helt nødvendig. 

Om du ikke vil snakke med foreldrene dine kan det være fint å snakke med helsesøster på skolen din. Du kan også vise de voksne hva du har skrevet til ung.no. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser