Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å høre stemmer til kjente og fremmede under psykoselidelse?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Er det normalt å høre stemmer til folk man har kjent når man har psykoselidelse eller er det bare normalt å høre fremmede stemmer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Takk for spørsmålet ditt til ung.no!

Det å ha psykoselidelse handler blant annet om at man har vanskelig å skille hva som er virkelighet og hva som ikke er det. Noen ganger kaller vi dette for "virkelighetsbrudd".

Noen med psykoselidelse hører også stemmer. Stemmene kan være både kjente og ukjente, så begge deler er vanlig. Stemmene kan også oppføre seg ulikt fra person til person og også variere hos den enkelte person. For eksempel hører noen stemmer som fungerer som "støy"/bakgrunnsstøy mens andre hører tydelig hva som blir sagt. Noen får "befalende" stemmer, altså stemmer som forteller dem hva de skal gjøre. Det finnes altså ulike varianter av dette. 

Oppsummert så vil dette altså variere. Håper dette var oppklarende!

Dersom du trenger å snakke med noen så vil jeg råde deg til å gå til helsesøster eller helsestasjon for ungdom der du bor. Legger ved noen artikler du kan kikke på angående dette. 

Lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å høre stemmer i hodet

Jente med stemmer i hodet (colourbox.com)

Det er vanlig å ha mange rare tanker og bilder i hodet. Men for noen kan dette bli plagsomt og stressende, og det kan føre til at man strever med å skille fantasi og virkelighet. Da kan man selv eller andre som er rundt blir bekymret, og det kan være lurt å søke hjelp. Les mer her om hva som er vanlig, når man bør søke hjelp og hva psykose er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser