Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min er deprimert og har selvmordstanker. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Kjæresten min har selvmordstanker og et veldig deprimert og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Behandlingen hun har fått fra lege et en liten 10 minutters prat hver tredje uke hvor han ikke spør om noe nytt, sovetabletter (hun sover allerede 14 timer om dagen) og antidepressiver. Detter har ikke funket og legen sier hun ikke er syk nok til å henvises til psykolog eller til å få noe sterkere medisin. Situasjonen hennes bli bare verre og verre og jeg er redd for at hun skal ta livet sitt hver gang hun møter motgang.

Besvart 29.06.2018 13:57
 

Svar
Hei gutt 20

Så fint at du skriver til ung.no ettersom du er bekymret for kjæresten din. Du forteller at fastlegen til kjæresten din mener at hun ikke er syk nok til å henvises til psykolog. Ut fra det du skriver, at hun er deprimert, har selvmordstanker, har økt søvnbehov og blir værre, er det grunn til å tro at hun trenger mer hjelp enn korte samtaler hos legen tredje hver uke. 

Du spør hva du kan gjøre for å hjelpe henne. Enten kan dere bestille ny time hos fastlegen hvor dere forteller om selvmordstankene, at symptomene hennes er blitt forverret og spør på nytt om vurdering av henvisning til psykolog. Eller dere kan oppsøke Helsestasjonen for ungdom og be om en vurdering der. La kjæresten din fortelle så åpent og direkte som mulig om vanskene sine og spør om hjelp. Helsestasjonen kan også henvise til psykologisk behandling. 

Mange mennesker kan ha selvmordstanker, uten at dette er farlig, bare veldig vondt. Hvis det er slik at du er redd for at kjæresten din skal ta sitt eget liv kan dere sammen oppsøke legevakten. Der vil de vurdere kjæresten din sin situasjon og henvise henne til best mulig behandling. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser