Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror kanskje jeg er deprimert, har tatt to tester.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tror kanskje jeg er deprimert, har tatt to tester og begge sier jeg er det og at jeg burde søke hjelp. Jeg tørr ikke si det til mamma eller pappa. Den eneste jeg stoler på er en venninne, hun er også deprimert så vi forstår hverandre. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre har mistet interessen for å være med venner eneste jeg liker å være med er venninnen min som også er deprimert. Jeg er alltid trøtt og utslitt og jeg gråter masse for ingenting bare ligger i sengen og begynner å gråte. Er jeg virkelig deprimert?

Besvart 07.08.2018 17:38
 

Svar
Hei, jente på 14! 


Så fint at du skriver til ung.no nå som du lurer på om du er deprimert. Jeg kan ikke svare på om du er deprimert over internett fordi jeg har ikke møtt deg. For å finne ut dette trengs en skikkelig utredning. Du har tatt noen tester på internett, disse ville jeg ikke stolt på. Grunnen til dette er at man vet aldri hvilke "tester" som ligger ute på nettet og man vet heller ikke hvem som har laget dem. For å vite om du er deprimert slik at vi tenker at det er en diagnose så trenger du en lege eller psykolog som kan finne ut av dette sammen med deg.

Dersom du ligger inne og gråter hele dagen, er sliten/trøtt og har mistet interessen for andre så kan dette være tegn på depresjon. 

Jeg vil råde deg til å gå til fastlegen din eller til helsestasjon for ungdom for å få hjelp til å finne ut om du trenger videre oppfølging. Dersom du synes dette er vanskelig å snakke om kan du vise dette spørsmålet som du har skrevet til ung.no for å forklare hvordan du har det. 

Ellers er det også mange ting du kan gjøre selv for å prøve å snu den vonde spiralen det høres ut som du er inne i nå. I stedet for å ligge inne for å gråte så kan du bestemme deg for å finne på noe med venner selv om du ikke tenker at du orker. I vanskelige perioder så er det ofte tyngst å ta første steget med å komme seg ut av døren. Dette frister ikke, men er likevel kanskje det du trenger. Det er også viktig å få i seg nok mat og nok søvn. Du må passe på å spise jevnt gjennom dagen og ikke hoppe over måltider. Prøv også å kom deg ut i frisk luft. Ta på fin musikk og gå deg en tur, for eksempel. 

Ønsker deg masse lykke til og håper du snart får bedre dager. Husk å be om hjelp dersom du trenger det. Du kan også ta kontakt med f.eks Kors på halsen eller skrive på Si det med ord. Det hjelper å sette ord på vonde tanker og følelser! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser