Hopp til hovedinnholdet

Finnest det en plass som barn kan vere for å få ei lita pause fra alt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, finnest det en plass som barn kan vere berre for å få ei lita pause fra alt, aleine? Eg er så utroli sliten å trenger det virkelig. Og hvordan kan man finne ut om man er deprimert eller bare er lei og sliten?

Besvart 10.08.2018 17:58
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Jeg forstår at du trenger en pause og at du veldig sliten og lei. Det er veldig tungt å være alene når man er så sliten og lei, kanskje deprimert. 
Det aller beste er at du snakker med en du stoler på om hvordan du føler det. Kan du snakke med de hjemme om dette? Hvis det er vanskelig, at det er problemer hjemme, kan du snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111. Du kan også selv ta kontakt med barnevernet, se den første vedlagte artikkelen. Det finnes også en chattetjeneste, som du kan lese om i den vedlagte lenken. Du kan også ringe legevakten på nummer 116 117 eller nødtelefonen 113. 
Det er en del barn og unge som ikke har det bra med seg selv, eller de sliter og strever fordi det er så mye problemer hjemme. Noen har foreldre/foresatte som drikker mye alkohol, ruser seg og/eller har psykiske problemer. Andre opplever vold og overgrep. Noen har søsken som begår overgrep eller er voldelige. Andre barn og unge føler de må klare seg selv fra ung alder, uten å få den støtten og hjelpen de skal ha når de vokser opp. 
Som du forstår er det hjelp å få! Det første steget var å skrive hit til ung.no. Det neste er at du snakker med noen du stoler på/helsepersonell, fagpersoner. Ikke vent! Du er viktigst i verden for deg selv og du har rett til gode dager!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser