Hopp til hovedinnholdet

Når man er depressiv eller manisk har man da kontroll på det man sier?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Har spørsmål ang. Bipolar lidelse. Er det sånn at når man er depressiv eller manisk at man ikke har kontroll over det man sier/gjør. Altså, kan man begrunne det man har gjort ved å si at jeg var sånn/sånn. Om man har kontroll over det man sier/gjør, hvorfor opplever ikke man det selv da? Har opplevd at de rundt meg ikke godtar når jeg beklager det jeg har gjort fordi jeg har vært manisk/depressiv. De mener jeg ikke kan unnskyld det jeg har gjort ved å skylde på min psykiske lidelse. Er heller ikke det jeg prøver å gjøre, forklarer bare hvordan jeg opplever det. At jeg ikke hadde sagt/gjort det om jeg ikke hadde hatt det som jeg hadde det. Jeg sliter med å leve med denne lidelsen, og ikke minst forstå den. Har nettopp mistet en god venn fordi hun ikke vil godta forklaringen min. Hun mener jeg bruker lidelsen min som unnskyldning. What to do!? Help!

Besvart 12.08.2018 11:28
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd knyttet til det å ha en bipolar lidelse. Det er fint at du spør om dette fordi det ofte er forbundet med en del misforståelser rundt denne lidelsen.

Det er to hovedtyper av bipolar lidelse i dag, Bipolar type 1 og Bipolar type 2. Innenfor disse typene er det store individuelle forskjeller noe som gjør at man kan ha sykdommen men forskjellig form hos hvert enkelt menneske. Hovedforskjellen på type 1 og type 2 er at type 1 går opp i en manisk fase (ofte mister man helt kontroll over seg selv) mens type 2 har en hypomani som betyr at man har mer energi og mindre selvkontroll enn man vanligvis har i en normal (euthym) fase. Depresjonene kan være like alvorlige for begge typer.

Derfor kan det være slik at du kan uttrykke noe når du er i en oppstemt fase som du kanskje vanligvis ikke ville gjort når du er i en stabil fase.

For de rundt den som har denne lidelsen så kan det være vanskelig å forholde seg til og det er dette som gjør det mer komplisert.

Det finnes i dag mestringskurs for de som har en bipolar lidelse hvor man kan lære seg bedre å leve med denne. Det er også ulike brosyrer og få tak i på bipolarforeningen.no som kan være til hjelp for de som står rundt deg.

Mitt beste råd til deg er å snakke med fastlegen din om det er et slikt kurs i nærheten av der du bor.

Legger også ved noen artikler til deg som kan være til nytte for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst