Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med følelsene mine, men får ikke til å snakke om dem.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med å snakke om følelsene mine og det har jeg gjort i flere år. Når mamma og pappa slo opp når jeg var ni så gikk det ganske bra i starten, men så ble det bare være å være. Når jeg var rundt 10, 11 år så, så lærern min at jeg sleit litt og jeg var ofte lei meg. Så hun sente meg til helse søster å det hjalp ikke fordi jeg ikke klarte å si va jeg følte. Men det blir bare være å være for vær dag. Jeg føler at jeg går å bær på en stor hemmelighet. Mamma vet at æ slit med å snakk om følelser, hun sier at det går utover helle familien når jeg er følsom fordi da blir jeg dritt sur på alle. Men så prøve mamma å snakk om det å klare ikke å si et ord, jeg bare sitter der å skriker. Jeg har veldig lyst til å snakke med noen men vet ikke hvordan jeg skal få sakt det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Jeg fortsår godt at du har det vondt, etter det du beskriver.

Du har allerede prøvd å snakke med helsesøster, men det hjalp ikke fordi du ikke klarte å si hva du følte. Jeg oppfatter det slik at dette er 2-3 år siden, og nå er du 13år. Det kan hende du finner du riktige ordene nå, som du er eldre.

Det er noe med å ha de riktige ordene til å beskrive følelsene sine. Dette er en egenskap vi utvikler etterhvert som vi vokser til. Jeg vil derfor råde deg til å kontakte helsesøster igjen. Du kan selv oppsøke henne på skolen, og be om en samtale.

Du skriver at du føler at du bærer på en stor hemmelighet. Kan hende sikter du til følelsene i seg selv. Jeg undrer likevel på om du har vært utsatt for alvorlige hendelser, som vold og overgrep? 

Uansett om du har vært utsatt for alvorlige hendelser eller ikke, kan du også   ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe deg videre om det er behov for det.

Ofte vet vi ikke helt hvordan vi skal begynne å fortelle om det vi tenker på. Da kan det være fint å bare si det; "Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få sagt det, men jeg har det litt vanskelig. Det handler om..." Dette kan være en begynnelse, og helsesøster - eller andre - vil kunne hjelpe deg videre.

Forresten synes jeg at du skriver bra, det kommer tydelig frem hva du mener. Kanskje kan det være nyttig å skrive ned hva du sliter med, slik du skrev til oss, og gi det til den du skal snakke med? Det kan være en fin begynnelse på en god samtale.

Uansett håper jeg at du tar kontakt med noen som du kan snakke med om dette. Du trenger hjelp med de vonde følelsene dine.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser