Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært veldig redd for at jeg har kreft. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har vert veldig redd for at jeg har kreft i det siste. Jeg har snakket med legen min og han sier det ikke er noe galt med meg, men jeg føler det alltid er noe galt. For ca 6 måneder siden så begynte jeg og få blod i avføringen, og jeg fikk det noen ganger etter det. Legene sjekket inne i magen min om det var noe galt, men de så ingenting. Selv om jeg har snakket med legen, og selv om jeg har tatt over 40 blodprøver så føler jeg fortsatt at det er noe galt med meg. Jeg tenker veldig mye på dette. Jeg har også hatt mareritt av meg som ligger døende i en seng med hele familien rundt meg som gråter. Jeg er så lei av alt sammen. Jeg har snakket med folk om det men ingen tar meg seriøst. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 22.08.2018 17:27
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er sp bra at du er undersøkt av legen, at det er tatt så masse blodprøver og at legen sier at det ikke er noe galt med deg!
Legen har undersøkt deg og gjort det den skal gjøre. Kan du arbeide med å stole på det legen sier? 
Hvis det er vanskelig, kan du snakke med helsesøster på skolen. Da får du en fagperson å snakke med. helsesøster kan hjelpe deg med å realitets-orientere deg selv, når tanken på å ha kreft kommer over deg.
Mens du venter på hjelp er det en teknikk du kan øve deg på. Det er sånn at før du føler noe har du tenkt. Det er på tenkestadiet at du kan endre hva du kommer til å føle. Hvis du overvelder deg selv med tanken på at du kan ha kreft, at du kan dø, er det normalt at man blir både lei seg og redd. Når disse tankene kommer, kan du stoppe opp i tankerekken. Du kan si "stopp" til deg selv, og deretter avlede deg selv. Avledningen kan være ved å snakke med noen om hyggelige ting hjemme eller med venner, på telefon eller chat, høre musikk, se serier, gjøre lekser, trene eller andre hobbyer. Da vil de negative tankene bli borte, og du slipper å bli lei deg og redd. Det kan ta litt tid før du får øvelse i dette. men etterhvert vil det gå automatisk; tankene kommer, du stopper de og avleder deg selv. Noen benytter telefonen som et hjelpemiddel. Etter at du har stoppet tankene, kan du, på liksom, "legge" tankene på skjermen på telefonen og deretter liksom sveipe de avgårde, før du avleder deg selv. Øv når tankene kommer. 
Snakk med helsesøster! Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da har dere et godt utgangspunkt for en samtale. 

 

Jeg håper dette er til hjelp for deg, og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser