Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å lyve om små ting?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I dag var jeg på trening, jeg snakket mye med han jeg liker. Jeg ble også veldig sur på han så jeg bare sa ikke noe spesielt til han. Når jeg kommer hjem spør mamma og pappa om hvordan treningen min gikk. Jeg sier da at ***** irriterte meg og at jeg sa at jeg sa i fra til han. Og jeg sa d bare fordi jeg ville ikke virke som en svak person. Jeg skulle aldri løyet om noe som jeg ikke gjorde, fordi mamma og pappa driver å forteller andre om at jeg sa i fra til noen gutter som er 3 år eldre enn meg. Hvordan kan jeg slutte å lyve om slike små ting?

Besvart 03.09.2018 11:35
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du ønsker å slutte å lyve om ting, for det å lyve kan gjerne føre til situasjoner som kan være veldig ubehagelige. Og om du vet at dine foreldre forteller videre ting du har fortalt, kan det hende at du lettere blir "avslørt" og det kan jo bli litt pinlig?

De fleste ønsker å være så sannferdige og ærlige mennesker, og det forstår jeg at du også ønsker å være. Samtidig er det vanlig at de fleste mennesker lyver, eller "pynter litt på sannheten" i blant. Dette kan skyldes flere ting og ofte handler det om at en vil framstå bedre enn det en tenker at en er, eller en vil dekke over ting og opplevelser en føler skam over, eller angrer på. Det kan også skyldes at en ønsker å oppnå en fordel eller unngå ubehagelige ting. Altså kan det være mange grunner til at en lyver.

Derfor kan det være lurt av deg og forsøke å finne ut hvorfor det er så fristende å komme med en løgn. Hva er det du tenker om deg selv og de situasjonene du har vært oppi, som gjør at det føles fristende å ikke fortelle sannheten? Og hvis du har falt for fristelsen å lyve, hvordan kan du ta opp tråden igjen og si at du ikke var helt nøyaktig når du fortalte, men pyntet litt på sannheten? Dette er en øvelse og handler mye om å være trygg på seg selv og ikke ta seg selv så høytidelig. Og dette er noe en ofte blir bedre på når en blir eldre og har erfart mer i livet.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen om hvordan du opplever deg selv og din tendens til å lyve om det du tenker er små ting. 

Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Her kan du få gode råd om hva du kan si til deg selv, slik at du ikke trenger å lyve.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lyver du?

Velger du løgn fremfor sannhet noen ganger, og hvorfor blir det slik? Samvittigheten vår reagerer når vi lyver, men hvis det blir en vane å lyve, slutter samvittigheten etterhvert å virke så go...

Gå til vote

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser