Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min kutter seg, hvordan kan jeg hjelpe henne og meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på noe. Venninnen min som jeg har kjent i omtrent hele livet virker det som har det veldig vanskelig. Ikke at jeg ikke har det vanskelig, men hun og jeg pratet, og hun fortalte at hun hadde kuttet seg selv. Også rett etter slo kjæresten hennes opp, og det var jo ikke så perfekt timing. Jeg blir redd og bekymret fordi hun er en av de jeg er mest glad i. Vi lagde en pakt på at vi skulle love hverandre å ikke skade oss selv uansett hva, men vil ha noen tips for hvordan jeg kan hjelpe henne og meg selv. For det er jo ikke greit.

Besvart 23.09.2018 20:02
 

Svar
Hei

Tusen takk for viktig spørsmål!

Først: Du er jammen en nydelig person som stiller opp og støtter venninnen din når hun har det tungt, selv om du selv også ikke har det helt topp. Kudos!!

Det ER vanskelig når noen skader seg selv. Ofte handler dette om at vedkommende har det vondt og at følelsene er så vonde/vanskelige å håndtere, at det virker lettere å vise eller kjenne dette i form av fysisk smerte.

Dette er en dårlig måte å håndtere følelser på fordi å kutte hjelper jo ikke på det underliggende problemet. Altså det som gjør at man har det vondt/vanskelig. 

Det eneste som hjelper er å forsøke å rydde i tanker og følelser slik at man ser HVA det er som gjør at man er lei seg eller har det vanskelig. Ofte trenger man hjelp til dette av en voksen. Foreldre er ofte overraskende flinke til dette. 

Helsesøster på deres skole kan også være en fin person og snakke med. Dere kan gå til hun/han sammen og fortelle, det kan være lettere når man er to. 

Dersom du er redd for at venninnen din skal skade seg så mye at livet hennes står i fare, er det utrolig viktig at du sier ifra til en voksen, og ringer politi eller ambulanse. 

Masse lykke til! 

Jeg heier på dere.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser