Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg si at jeg kanskje har en spiseforstyrrelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år og jeg starter å lire på om jeg har en form for spiseforstyrrelse. Jeg har telt kalorier siden sommerferien. Og jeg har prøvd å ligge på under 1600 kalorier siden da. De dagene jg ikke har klart d har jeg følt meg ekstra feit, de dagene jeg har klart det har jeg følt meg bra. Jeg tror mamma har skjønt at jeg kanskje har det, men jeg har ikke bekrefta det fordi jeg føler det hadde vært en skuffelse om jeg sa det. Jeg er også redd for å i så fall dra til behandling av noe jeg ikke vet om jeg har. Har dere noen tips til hvordan jeg kanskje kan si det eller om jeg har det eller noe? I går telte jeg ikke kalorier for første gang og jeg hata det, men jeg gjorde det for at mamma ikke skulle bli mistenksom tror jeg. Tips til hvordan jeg kan hinte om at jeg kanskje har det? Hilse bekymra jente 15. Jeg har også søkt på spiseforstyrrelses tegn og jeg har noen av de, men jeg vet ikke om jeg har mange nok liksom....

Besvart 09.10.2018 20:57
 

Svar
Hei

Det høres ut som om du har et strevsomt forhold til mat og egen kropp. Jeg anbefaler deg derfor å snakke med moren din eller helsesøster om dette. Du spiser altfor lite mat og du trenger derfor støtte til å spise nok mat. 

At du ikke telte kalorier i går er fint og det er viktig at du fremover får støtte til å slutte å tenke på kalorier. Foreldrene dine kan for eksempel ta over matlaging og bestemme hva du skal spise en periode fordi det kan hjelpe deg til å slippe kontrollen på å telle kalorier. 

Til moren din kan du si at du har fått et strevsomt forhold til mat og at du teller kalorier. Du kan også si at du føler deg feit de dagene du ikke teller kalorier. 

Dette trenger du hjelp og støtte til å komme ut av. Foreldrene dine kan søke støtte fra helsesøster eller fastlege slik at de får støtte til å hjelpe deg. 

Om du synes det er vanskelig å forklare dette for foreldrene dine kan du vise det du har skrevet til ung.no og svaret her. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser