Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei meg/sint/får vondt hver dag og kan hylgrine. Hva gjør jeg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har ikke fått noe diagnose på noe, og skal heller ikke anta at det feiler meg noe. Men saken er det at jeg stadig er utrolig lei meg/sint/får vondt inni meg pga. ting i livet som bygger seg opp. På skolen løper jeg bort til doen flere ganger i uken i friminuttene for å gråte. Når jeg er i klasserommet har jeg lyst til å skade meg selv (jeg gjør det også, men ikke så synlig) for å ikke bli helt gæærn ved å hyle og løpe ut. Jeg har også lyst til å skade andre, snakke stygt til dem og ødelegge ting, men klarer heldigvis å styre meg for å gjøre altfor gale ting på skolen. Noen ganger når alt blir for ille, så hylgriner jeg i en time. Hjemme hender det jeg raserer rommet men prøver å ikke knuse noe selvom det kan hende jeg kaster ting å gulvet. Er det noe jeg kan gjøre som kan hjelpe? Har ikke lyst til å gå flere ganger til helsesøster fordi hun kjenner kjæresten min og fordi tiden hos helsesøster gjør at jeg går glipp av undervisning som gjør meg enda mer stressa. Takk.

Besvart 12.10.2018 10:02
 

Svar
Hei, jente på 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no. Du har det ikke så bra nå. Jeg forstår deg slik at du føler deg overveldet av mange vonde følelser gjennom store deler av dagen. Det høres ut som du har vanskelig for å regulere følelsene dine og de kommer ut på måter som fører til at du reagerer på måter som du ikke ønsker. Kanskje blir du enda mer fortvilet når du ser hvordan følelsene dine kommer til uttrykk. Dette høres ut som en vond sirkel som du ikke synes det er enkelt å komme ut av.

Du ønsker ikke å gå til helsesøster mer. Det høres likevel ut som du kan trenge å få hjelp av noen. En god idé kan være å snakke med fastlegen din eller helsestasjon for ungdom for å få henvising til psykolog. Du sier du blir stressa av å være borte fra skolen men slik det høres ut for meg så har du ikke det bra på skolen nå slik at du kanskje ikke får til å konsentrere deg slik som du ønsker når du er der heller. Da må man nesten prioritere helsen sin selv om dette kan være et vanskelig valg. Dersom du får en henvisning til psykolog kan du der få hjelp til mer hensiktsmessige måter å regulere følelsene dine på. Det hjelper også å få snakket om det som gjør vondt. Du kan også skrive til noen på Si det med ord. Det kan være godt å få ut det man tenker på og kjenner på.

Husk at slik du har det nå skal du ikke ha det for alltid. Det kan være slik at i enkelte perioder kan man ikke forstå at ting skal gå over fordi alt føles overveldende. Men følelser og tanker varer ikke evig og du vil få det lettere etterhvert. Det kan gå fortere om man får hjelp til dette.

Jeg ønsker deg masse lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser