Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen råd til hvordan jeg kan slutte å kutte meg selv?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om dere har noen råd til hvordan jeg kan slutte å kutte meg selv. Jeg har holdt på i over et år og armen min er dekket av nye og gamle kutt. De eneste som vet om det er en venn og en lærer på skolen. Jeg spurte læreren hvordan jeg kunne prøve å slutte, men hun rådet funket ikke og det er mange dager til jeg får snakket med henne igjen. Jeg har en annen lærer jeg vil si det til men jeg er redd for at hun ikke kommer til å ta meg seriøst. Jeg har tenkt en del på selvmord og har tenkt å enten henge meg selv, hoppe fra en bru, ta masse sovemedisiner eller lage et dypt kutt på håndleddet. Jeg føler ikke at jeg har noe å leve for og jeg er sikkert på at hadde jeg hatt muligheten eller motet hadde jeg gjort det. Jeg vet ikke hvorfor livet føles så tungt, jeg er trøtt og sliten og har mistet all glede. Jeg føler meg engstlig hele tiden og det er vanskelig å ikke gråte. Kommer det til å gå over av seg selv eller burde jeg søke hjelp?

Besvart 12.10.2018 16:05
 

Svar
Hei jente 14 år.
 
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så bra at du skrev til oss! Det er det aller første steget på veien til å få hjelp og få det bra! Ingen skal måtte streve så mye som du gjør, alene med tunge tanker om å ta livet ditt, selvskading, at du så trøtt og sliten, og at du har mistet all glede! Du må søke hjelp! Du vil få det bedre!
Det aller første du kan gjøre er å snakke med foreldrene/foresatte. Du kan ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye. De vil forstå at du trenger hjelp.
Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med den læreren du snakket med sist, eller at du snakker med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 
Mens du venter på hjelp kan du også ringe hjelpetelefoner. Se artikkelen "Oversikt over gode hjelpetjenester". Her finner du flere alternativer, og det er også åpent i helgene og noen hele døgnet. Hvis du blir veldig redd eller tenker at du kommer til å prøve og ta livet ditt, kan du ringe Alarmtelefonen på nummer 116 111, legevakten på 116 117 eller nødnummeret 113. 
Noen av de som skader seg, føler det hjelper en liten stund etter at de har skadet seg. De kjenner den fysiske smerten og ser sårene, den innvendige smerten blir på en måte synlig. Men i det lange løp hjelper ikke dette. 
I stedet for å skade deg kan du prøve å skrive ned hva du tenker og føler. Det kan hjelpe, enn så rart det høres ut. Da ser du ordene på arket eller skjermen og tankene og følelsene blir mer forståelig for deg, det blir lettere å håndtere de. Det å trene hjelper også. Du kan også være med familien, dra til venner, chatte med noen eller ringe hjelpetelefonene, hvis du kjenner at du får lyst til å skade deg. 
Mens du venter på hjelp er det viktig at du spiser nok, drikker nok vann/melk/juice at du sover nok (men ikke for mye, da blir man bare slapp), og at du holder deg i aktivitet. Kan du være sammen med noen venner i helga? Kan du hjelpe til hjemme? Kan du ta igjen lekser eller komme litt foran i pensum? Når du har gjort en aktivitet kan du "belønne" deg selv med å se en episode av en serie du liker, en film eller noe annet som holder tankene i en positiv flyt. Hvis du skriver ned tanker og følelser, kan du også ta dette med til den som skal hjelpe deg. Noen har dagbøker som kan være til hjelp, både for en selv og den som skal hjelpe. 
Jeg legger ved noen artikler her som også kan være til hjelp for deg. 
Du er viktig! Du er enestående, unik! Du vil få det bra! Søk hjelp så fort du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser