Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke greit. Jeg tenker på å ta livet mitt noen ganger.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har det ikke greit. Jeg tenker på å ta livet mitt noen ganger. Jeg er annødes. Jeg er jente. vet ikke om jeg liker jenter, men jeg tror det. spessielt jenter ved 20-30 årene. hveofor?? Også lærerne..Har nesten ikke venner, bare noen. Har falske rykter på meg. Har jugd om at jeg hsr blitt voldtatt. Gjemmer meg på doen i frimenuttene for vil ikke at folk skal se meg for å le av meg. Nesten ingen liker meg. Folk tror jeg er en annen person en det jeg er pga de falske ryktene. Jeg har det heller ikke bra hjemme.. Jeg er så lei av slt sammen....hele livet.. når jeg ser tilbake på alt så er der bare dirtt!! hva bør jeg gjøre! Og hva skal jeg gjøre med hjemme situasjoner ?

Besvart 12.10.2018 16:32
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så bra at du skrev til oss! Det er det aller første steget på veien til å få hjelp og få det bra! Ingen skal måtte streve så mye som du gjør, alene med tunge tanker om å ta livet ditt. 
Det er helt flott at du liker jenter! Jenter ved 20 - 30 årene er også helt greit å like! Før du er fylt 16 år kan du ikke ha seksuell kontakt med noen som er så mye eldre enn deg. Det er fordi du er under 16 år.
Man kan også like lærerne ekstra godt. Det er vanlig. Problemet med lærerne er at de ikke har lov til å være sammen med elevene. Da kan de miste jobben. Men man likevel like de, se på de, tenke på de og drømme om de. Tankene er helt frie!
Hvis du trenger å snakke med noen om at du liker jenter, kan du snakke med Ungdomstelefonen, 40 000 777. Det er åpent søndag - torsdag fra 18.00 - 22.00.  
Det er tungt når man vet man har gjort noe som ikke er bra, som kan gå ut over andre, slik som å lyve om og ha blitt voldtatt. Hvis du har anmeldt dette og navngitt en person, er det aller beste at du forteller politiet at det ikke var sant. Da vet du med deg selv at den personen du anga ikke vil lide på grunn av deg. Da ber du om unnskyldning, og det er det eneste man kan gjøre når man gjør noe feil. Det er vanlig å gjøre feil. Alle gjør feil. 
Det er sånn at man kan tenke at andre ser på en, at de ikke liker den man er og at de ler av en. Hvis du ser deg rundt, vil du se at alle er opptatte med seg selv, telefonene sine og dem de snakker med. Folk ser på en når en går forbi, men det betyr ikke at de ikke liker en, sier noe eller ler. Vær deg selv. Gå med rett rygg! 
Når man har det vanskelig hjemme har man rett til å få hjelp! Du kan selv ringe Barnevernet eller Alarmtelefonen, nummer 116 117. Barn og ungdom skal ha det trygt, og de skal ikke grue seg for å gå hjem. Barn og ungdom skal få omsorg og kjærlighet hjemme, ikke streve og slite hjemme. 
Det aller første du kan gjøre er å snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrev et og svaret her. 
Mens du venter på hjelp kan du også ringe hjelpetelefoner. Se artikkelen "Oversikt over gode hjelpetjenester". Her finner du flere alternativer, og det er også åpent i helgene og noen hele døgnet. Hvis du blir veldig redd eller tenker at du kommer til å prøve og ta livet ditt, kan du ringe Alarmtelefonen på nummer 116 111, legevakten på 116 117 eller nødnummeret 113. 
Mens du venter på hjelp er det viktig at du spiser nok, drikker nok vann/melk/juice at du sover nok (men ikke for mye, da blir man bare slapp), og at du holder deg i aktivitet. Kan du være sammen med noen i helga, slekt, besteforeldre eller andre? Kan du ta igjen lekser eller komme litt foran i pensum? Når du har gjort en aktivitet kan du "belønne" deg selv med å se en episode av en serie du liker, en film eller noe annet som holder tankene i en positiv flyt. Hvis du skriver ned tanker og følelser, kan du også ta dette med til den som skal hjelpe deg. Noen har dagbøker som kan være til hjelp, både for en selv og den som skal hjelpe. 
Jeg legger ved noen artikler her som også kan være til hjelp for deg. 
Du er viktig! Du er enestående, unik! Du vil få det bra! Søk hjelp så fort du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser