Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk og lurer på om det er mulig å ta skolen som privatist?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg startet akkurat på 1. Vgs. Jeg føler jeg har det utrolig vanskelig psykisk, men prøver ikke å vise d når jeg er med andre, eller foreldrene mine, så trir de ikke vet d. Jeg føler skolen sliter på og forverrer veldig mye den metale helsen min, og vurderer dermed å ta et år som privatist. Er litt usikker på om jeg får lov, men siden sommerferien var over, har det bare blitt verre for meg og eneste jeg tenker på i helgene er at på mandag skal jeg på skolen. Det jeg da lurte på er om det er noen ulemper å være privatist. Det er noe jeg utrolig ønsker, men lurer på om det vil ha noe påvirkning på utdanning min senere, eller lignende, om det går ann å bytte til privatist når jeg har allerede startet skoleåret og litt hvordan man gjør det. Vet det fremdeles blir mye arbeid som privatist, men tror det vil hjelpe endel på det psykiske, på mange måter. Lurer også på om man f.eks kan være privatist et halvt år, for så å ta andre halv året på skole, og også hvordan gym vil da fungere?

Besvart 16.10.2018 09:58
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du tar kontakt med Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig og er sliten, og om du går helt alene med disse tankene og følelsene dine, og bruker du mye energi på å skjule dette for familien din og andre, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg.

Og om du tenker at det er skolen som gjør det hele verre for deg, er det forståelig at du tenker at løsningen for deg er å ta skolen som privatist. 

Men jeg vil heller anbefale deg å forsøke å finne ut hvorfor du har det utrolig vanskelig psykisk og sørge for å få hjelp for dine vansker. Å gå alene med psykiske vansker forverrer situasjonen, og ønsker du å få det bedre, må du først og fremst snakke med noen.

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med sosiallærer på skolen din. Sammen kan dere finne ut hva som kan være den beste løsningen for deg. Det er også viktig at dine foreldre vet hvordan du har det, slik at du slipper å bruke så mye krefter på å skjule hvordan du har det. Da kan du heller bruke kreftene på andre og mer positive ting, som for eksempel å klare skolen.

For skolen og samvær med andre er viktig når en skal bli frisk. Å isolere seg sosialt når en sliter psykisk, er fristende, men i det lange løp vil det bare forverre situasjonen. Derfor er nok privatist ikke så gunstig. Dessuten krever det stor selvdisiplin og struktur, og det er noe en kan ha lite av om en er deprimert eller sliter psykisk. Da trenger en andre rundt seg som kan støtte en og legge ting til rette. 

Og skolen ønsker å legge til rette for elever som sliter psykisk, men da er det viktig at de vet om deg og dine vansker. Så, igjen, ta kontakt med sosiallærer på skolen og fortell om dine vansker og ønsker om å ta skolen som privatist og lytt til de forslag hun/har for å hjelpe deg til å fullføre skoleløpet ditt. Det kan hende privatist er det riktige for deg, men det finnes også mange andre alternativer. her vil du også få svar på dine spørsmål.

Du kan også ta en prat med helsesøster på skolen. Hun/han kan også hjelpe deg til å finne ut av hva skolen kan gjøre, i tillegg til at du kan få hjelp for dine psykiske vansker.

Du er slett ikke alene om å ha det slik du beskriver, derfor har vi laget flere artikler om temaet som jeg legger ved og anbefaler deg å lese.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser