Hopp til hovedinnholdet

Jeg har uføretrygd, ønsker å ta utdannelse og få jobb.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig for tida. Jeg har uføretrygd og ingen jobb nå, mens en venn av meg er snart ferdig utdannet lege. Jeg føler meg så mislykket, han kommer jo til å ha jobb og tjene veldig bra, mens jeg sitter der med dårlig råd og har et meningsløst liv. Det er ikke sånn at jeg ikke unner han det, det er jo fint at han skal bli lege, men jeg føler meg så mislykket i forhold til han. Gråter mye og tenker hvorfor måtte akkurat jeg få et sånt liv som jeg har. Er det normalt å tenke sånn? Og hva skal jeg gjøre for å føle meg bedre? Jeg vil også ta en utdannelse, og ha en jobb, men vet ikke om jeg har mulighet.

Besvart 22.10.2018 09:45
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år!

Jeg forstår at du synes det er vanskelig å se at vennene dine får utdanninger mens du er uføretrygdet. Jeg tror de fleste som er i en situasjon som din vil kjenne på slike tanker som du har.

Slik jeg forstår det du skriver ønsker du å få en utdanning som kan passe til deg. Det er veldig bra at du er motivert for det! Du skriver ikke noe om hvorfor du er uføretrygdet og hvilke hensyn du eventuelt må ta i en jobb, men det er ikke umulig å finne noe som kan passe deg.

Det er ingenting i veien for at du tar utdanning, samtidig som du har uføretrygd. Du kan også jobbe ved siden av uføretrygden, og tjene et visst beløp i året uten at uføretrygden reduseres. Inntektsgrensen finner du i vedtaket ditt fra NAV, eller på utbetalingsmeldingen for juni måned. 

Du kan også tjene mer enn inntektsgrensen din, da reduseres uføretrygden noe, men det lønner seg totalt sett for deg. 

Vi vet jo ikke så mye om deg, så det er fint hvis du ringer oss på 55 55 33 33, så kan vi ta en prat om hvilke muligheter som finnes :-)

Det påvirker deg mye å ha tanker om at du er mislykket. Disse tankene gjør at du ikke har det bra og du blir kritisk til deg selv og din funksjon. Hvis du snakker med noen om hvordan du har det kan det etter hvert bli bedre for deg. Da kan det være lettere å se etter en utdanning eller jobb som kan passe for deg.

Du kan for eksempel ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor og snakke med helsesøster. Du kan også snakke med fastlegen din eller konsulent på NAV.

Håper dette kan være til hjelp for deg!

Hilsen NAV  og helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser