Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at ingen liker meg og tenker stygge tanker om meg, hjelp meg.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hjelp.... Jeg vil bare fortelle dere noe og trenger noen råd. Vær gang jeg er ute, så føles det som om alle ser på meg. Jeg vil bare gjemme meg. Det føles som om alles øyne er rettet mot meg og jeg kan lese tankene dems. Du er stygg, Du er for tynn, Hva faen er det for noe? Bein. Jeg har blitt mobbet og selvom jeg startet på ungdomskolen så er de det samme mot meg. Eller de sier ikke noe, de tenker det. Jeg er redd for å gå ut, og når jeg gjør noe. Eller skal gjøre noe. Så kjenner jeg en stein i magen. Og en stemme som sier. «Nå er du dum. Hva tenker de om deg nå, Hva faen hvorfor gjorde du det? Du er stygg» osv.. Jeg vet ikke hva som skjer med meg. Det har vært sånn en stund og jeg vil ikke plage de få vennene jeg har. Jeg vil ikke plage dem. Hva skal jeg gjøre? Hvis jeg skal si det til foreldrene mine, hvordan? Bare hjelp.Jeg føler meg ødelagt.Ingen liker meg. Får jeg noe er det noe som sier meg at jeg ikke fortjener det, og jeg har jobbet hart for det.

Besvart 13.11.2018 12:15
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Beklager at det har gått så lang tid før du fikk svar, det er mange unge som sender inn spørsmål til oss for tiden. 

Jeg forstår at du har det vanskelig, er redd og får vondt i magen om du har alle disse urettferdige og vonde tankene om at andre tenker at du er stygg, tynn og dum. Og om du tidligere har opplevd mobbing, er det forståelig at du har lett for å tolke andre på den måten som du beskriver, det er en av flere negative virkninger av å oppleve mobbing. Derfor er det så viktig å hindre mobbing.

Jeg vil først og fremst anbefale deg å ta kontakt med noen voksne som du kan dele dine innerste tanker med. Og det er bra at du tenker at du ønsker å snakke med dine foreldre om dette. Foreldre er gode til å trøste og oppmuntre, og det er hva du trenger nå. Vi har laget en artikkel om hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting, som jeg anbefaler deg å lese.

Men det er tankene våre som påvirker hva vi føler. Og det er tankene dine du beskriver veldig godt. Og de tankene du beskriver er både urettferdige og vonde. Det som er problemet med slike tanker, er at en tror at de alltid er sanne, men slik er det nok ikke. 

Derfor kan det hjelpe å få et litt mer avslappet forhold til sine tanker. Ikke bli så opptatt av at de er sanne eller viktige. Tanker er bare tanker og det er ikke viktig hva du tenker, men hvor mye tid du velger å bruke på tankene og hvor mye oppmerksomhet du gir dem.

Med andre ord "gi litt blaffen" i tankene, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Husk også at andres tanker om deg vil du aldri få vite. Og du er nok dessverre ikke tankeleser, selv om du tenker at du er det. Andres tanker kan du ikke styre eller gjøre noe med, derfor er det lite nyttig å bruke tid på dem. Dessuten har de fleste mer enn nok med å bekymre seg for hva du og andre tenker om dem, til å tenke så mye på deg. Vi er ikke alltid så interessante som vi tror. Om du tenker slik om andres tanker om deg, føles det litt bedre?

Det kan i tillegg, være til god hjelp å gjøre noe annet, som å snakke med noen, høre på musikk, være fysisk aktiv, begynne med en hobby, lese en bok, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med gode venner. Noen har stor nytte av å forsøke teknikken "mindfullness", søk dette opp på nettet og øv deg på noen enkle øvelser.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. 

Forsøk heller å være mer omsorgsfull i din indre dialog med deg selv. Finn trøstende ord og tanker som du ville sagt til en venn i samme situasjon. For hva ville du sagt til en venn som hadde fortalt deg at hun trodde at alle andre mente hun var dum og tenkte stygge tanker om henne? Gjenta dette for deg selv mange nok ganger, slik at du heller tror at dette er sannheten. Gode tanker om seg selv og andre er med på å bygge opp selvfølelse.

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når en har mange vanskelige tanker og følelser.

Så snakk med en god venn, eller noen voksne som du stoler på, for eksempel helsesøster på skolen. Da kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og finne gode tanker å erstatte de negative tankene med. Nemlig at du er god nok som den du er.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

Fornøyd gutt

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser