Hopp til hovedinnholdet

Er jeg psykotisk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hallo jeg er en 15-år gammel jente som lurer på et veldig vanskelig spørsmål. Noen sier de tror jeg er bipolar, jeg vet ikke hva det er men det er fler en bare en som sier jeg er det.... men jeg føler meg ikke som det, men samtidig når jeg leste om det, så kjente jeg meg skikkelig igjen i type 1, prøvde å ta livet mitt igår, å jeg svinger skikkelig i humøret mitt. Å når jeg er ekstra glad gjør jeg dustette ting som jeg nå er drit flau over, jeg kan også si ting som sårer folk uten å tenke over det eller bry meg... jeg hopper bare inn i dumme situasjoner som får meg eller andre til å angre skikkelig.... og når jeg er lei meg, kutter jeg meg til jeg må sy, de sier jeg blir psykotisk ( aner ikke hva det er for noe ) jeg føler meg overvåket hele tiden er skikkelg redd å jeg bare mister helt livsgnisten...prøvd å ta livet mitt mange ganger. Har vært utsatt for alvorlig omsorgssvikt ( bor på institusjon ) jeg er så usikker på hva jeg skal tenke nå... er veldig forvirra å sliten av alt..

Besvart 09.11.2018 14:49
 

Svar
Kjære deg!

Takk for at du skriver til oss.

Det høres ut som du har det veldig vanskelig og jeg forstår godt at du føler deg sliten og forvirret.

Jeg blir alvorlig bekymret for deg og veldig opptatt av du får hjelp.

Det er flere som har uttrykket bekymring for deg, men ut ifra det du skriver opplever jeg ikke at du får noe hjelp? Er det noen som vet at du har det så vanskelig at du har forsøkt å ta livet ditt ved flere anledninger?

Jeg kan dessverre ikke si noe sikker her om det du strever med klassifiseres som bipolar eller psykose, men jeg tenker at det er viktig at du får en grundig utredning som kan hjelpe deg til å få en bedre forståelse av det du strever med samt den hjelpen du trenger for å få det bedre. Fastlegen din kan henvise deg til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) for en slik utredning. Du kan ringe legekontoret og be om en akuttime. Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom.

Dersom du har behov for noe øyeblikkelig kan du ringe alarmtelefonen for barn og undom på tlf. 116 111 eller legevakten på 116 117. Du kan også benytte deg av chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. De er her for deg og vil kunne gi deg hjelp.

Jeg vil også understreke at selvmord aldri er en god løsning. Selv om alt føles mørkt og helt håpløst, så vil det komme bedre dager og alltid finnes bedre løsninger.

Jeg håper du tar kontakt med noen av de jeg har nevn over, slik at du får den hjelpen du trenger. Uansett hvor vanskelig du har det er det mulig å få hjelp! 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser