Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd jeg er på vei inn i en depresjon, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg strever med masse med overtenkning. Jeg vet egt ikke hva jeg kan gjøre, jeg føler jeg snart går inn i deprisjon. Jeg overtenker angående skole, karakterene mine eller om at typen skal dumpe meg. Jeg tenker dette om igjen hver kveld, jeg tenker alltid på dette om kvelden for da er jeg alene. Ofte griner jeg meg til søvn for jeg orker ikke mer. Jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med, noen i familien er ikke et alternativ. Vet du hva jeg kan gjøre? Kanskje noen tips for hvordan stoppe?

Besvart 09.11.2018 19:26
 

Svar
Kjære deg!

Dette høres slitsomt ut for deg. Du grubler mye og dette stjeler mye krefter og energi fra deg.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. De kan mye om dette og kan hjelpe deg med å få det bedre.

Du skriver at du overtenker og at de vanskelige tankene som regel kommer på kvelden, når du er alene. Dette vil mest sannsynlig påvirke søvnen din og nok søvn er også viktig for at man skal ha det bra.

Vi kan ikke kontrollere når tankene våre kommer, men vi kan ta bevisste valg om vi ønsker å gå inn i de vanskelige tankene eller la være. Du kan tenke på de vanskelige tankene som en forstyrrende telefon som ringer. Du kan ikke bestemme om den skal ringe, når den skal ringe eller hvem som ringer, men du kan selv velge om du vil svare. Det samme gjelder for tankene dine.

Jeg vil at du prøver ut en øvelse. Den går ut på at du skal sette av 30 minutter hver dag på et fast tidspunkt (ikke på kvelden). I denne avsatte tiden får du lov til å gå inn i og gruble over karakterer, skole og kjæreste, men kun disse 30 minuttene. Med andre ord - du får ikke lov til gruble annet enn de 30 minuttene du holder av hver dag.  Dette vil hjelpe deg med å minimere tiden du bruker på grubling og til å få mer kontroll over tankene dine.  

Ellers vet vi at det å etablere et godt søvnmønster, spise regelmessig og sunt, være i fysisk aktivitet og være med venner og familie som gir energi er sunt og forebyggende.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å se på.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg.

Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Hvorfor tenker jeg som jeg gjør?

Bli mer bevisst på hvorfor du tenker som du gjør. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser