Hopp til hovedinnholdet

Er psykisk helsetjeneste det samme som BUP?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fått time med psykisk helseteneste, men er dette det samme som bup? Eller er psykisk helseteneste for de med litt mindre psykiske vansker?

Besvart 08.11.2018 20:22
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Psykisk helsetjeneste er etablerte kommunale tjenester der du selv eller foreldrene dine kan ta kontakt for å få hjelp uten henvisning fra lege eller psykolog. Tjenesten ligger under Kommunen, og det jobbes aktiv med psykisk helse i etablerte team med helsepersonell som psykologer, sosionomer og spesial sykepleiere. Mange kommuner har et slikt helsetilbud og der hjelpes barn, unge og voksne som har psykisk strev og lettere psykiske lidelser. 

BUP er Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling under Sykehuset. For å få hjelp der, må det sendes henvisning fra eksempelvis fastlege, Barneverntjenesten eller psykolog. Barn og unge henvises til BUP med mistanke om psykisk lidelse og der jobbes det aktivt med utredninger og behandling for alvorlig psykisk lidelse. 

De fleste bør/skal være innom psykisk helsetjeneste i kommunen før de henvises videre til BUP, og mange pasienter ved BUP kan overføres til psykisk helsetjenesten etter utredning og behandling.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser