Hopp til hovedinnholdet

Jeg forstår ikke hvorfor jeg blir så irritert på moren min

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, visste ikke helt hvilket tema jeg skulle ta, men følte psykisk/følelser passet bra. Såååå. Jeg er veldig sosial og er med venner stort sett hele tiden. Dette gjør at jeg er lite hjemme. Om jeg er hos en venn er humøret mitt ofte helt topp jeg smiler og ler og har det gøy, men med en gang jeg kommer hjem og moren min er hjemme, blir jeg alltid irritert og hever stemmen min. Jeg er ikke sur, men det er bare noe som alltid irriterer meg når jeg snakker med henne. Uansett det jeg lurer på er hva som kan hjelpe for å ikke bli så lett irritert, fordi jeg vet ikke om noen grunn til hvorfor jeg klikker på henne heller.

Besvart 13.11.2018 13:44
 

Svar
Hei,

Fint at du tar kontakt med oss!

Jeg skjønner at dette ikke er så lett for deg. Du beskriver at du er i godt humør og har det fint med venner. Også kommer du hjem og da er det som at du går inn i et mer irritablert humør. Det kan være forvirrende å oppleve at dette veksler.

Det er ikke så unormalt at ungdom kan føle at de ønsker å tilbringe mer tid med venner og føler på flest positive følelser da. Dersom man har gode venner kan man føle at man er fristilt bekymringer, krav og forventninger. Noen ganger kan det være litt kjedelig å komme hjem til et hjem der det forventes noe av en, eller at man må forholde seg til ting som ikke er så gøy.

Som oftest er det en aller annen grunn til at vi føler som vi gjør. Og det tenker jeg at du kan være nysgjerrig på dersom du vil finne mer ut av dette. Stort sett er det noe som utløste følelsen. Neste gang du kjenner at du blir irritert kan du stoppe litt opp og tenke over hva som skjedde? Var det feks. noe du tenkte på eller noe hun sa eller gjorde som gjorde noe med deg? Eller var det noe som skjedde i løpet av dagen som meldte seg i tankene på kvelden?

Det er normalt at når man har hatt en lang dag med skole og aktiviteter med venner kan man være sliten når man kommer hjem og da har man rett og slett mindre overskudd tilgjengelig og man kan ha behov for å være for seg selv og ikke snakke med noen.

Dette er noe som kan ta litt tid å finne ut av men ofte så hjelper det å være nysgjerrig på seg selv og det er også mulig å være åpen om dette til din mor. Det kan tenkes at det er lettere å finne ut av dette sammen.

 

Jeg håper dette var til hjelp for deg.

Lykke til!

Her er en link der det står mer om dette:

www.ung.no/psykisk/3390_Hvorfor_blir_du_sint.html

www.ung.no/psykisk/2634_L%C3%A6r_%C3%A5_takle_vanskelige_situasjoner_og_vonde_f%C3%B8lelser.html 

 

 

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser