Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil nesten ta selvmord, lurer på hva meningen med livet er?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg finner ingen mening med livet og vil nesten ta selvmord eller bare forsvinne uten å skade noens følser så jeg trenger svar på hva meningen med livet er. ............

Besvart 16.11.2018 14:59
 

Svar
Hei, gutt på 14 år

Takk for at du skriver til ung.no. Det høres ikke ut som du har det så greit nå, så da var det bra at du tok kontakt.

Om selvmordstanker:

Du forteller at du nesten vil ta selvmord eller forsvinne uten å skade noen sine følelser. Mange som har selvmordstanker ønsker ikke egentlig å være død men de ønsker å rømme/komme seg vekk fra vonde følelser og tanker. Kanskje er det også slik for deg siden du skriver at du ønsker å "forsvinne". Jeg vet ikke hva som gjør at du kjenner at alt er vanskelig nå. Husk på at det er ingen tanker eller følelser som varer for alltid. Det finnes alltid hjelp å få. Kanskje har det skjedd noe spesielt som gjør at du har det vanskelig nå eller det kan hende at du har kjent at dette har bygd seg opp over tid. Uansett så kommer det til å komme bedre perioder i livet der alt føles helt annerledes. Du må stole på dette og ikke følge tanken om å ta ditt liv. 

 

Om meningen med livet: 

Meningen med livet er et stort spørsmål som mennesker har undret seg og diskutert i alle år. Det er ikke et spesifikt svar på dette og det vil være veldig forskjellig fra person til person hva man tenker er meningen med livet og det vil også være forskjellig innad hos den spesifikke personen utifra hvor man er i livet og hvordan man har det akkurat nå. I perioder der alt i livet er OK eller bra vil de fleste ikke gruble så mye over "meningen med livet" fordi dagene går forbi og gir mening i seg selv. Flere vil gruble over meningen med livet og kanskje også blir fortvilet over å ikke finne svar når man er inne i ekstra tunge perioder. Kanskje er det slik for deg nå.

Som sagt vil det være ulike ting som gir mening til en spesifikk person sitt liv. Mange vil nok nevne forhold til andre mennesker, venner, familie, det å bety noe for andre, det å gjøre meningsfulle aktiviteter, det å utvikle seg på ulike områder (hobby, jobb, skole o.l.), det å handle i tråd med sine verdier, det å være del av naturen og et større fellesskap, det å stifte familie/få barn o.l. Noen finner mening i religion eller annet som er "større" enn seg selv. Andre tenker ikke på dette som meningsfult i det hele tatt. Det er altså ingen fasit på dette. 

Hva kan du gjøre: 

Dersom du kjenner at dagene dine er preget av dystre og vanskelige tanker og vansker med å leve et liv som du tenker er godt å leve så er det lurt å kontakte noen for å få hjelp. Det er ikke meningen at det skal være slik. Det er ikke din feil at du har kommet inn i en vanskelig periode, dette vil kunne skje med hvem som helst og alle mennesker har perioder i livet som er vanskeligere å håndtere. Det er viktig at du forsøker å ta vare på deg selv også selv om det kan være vanskelig. Helt basic ting som man kan fokusere på i vanskelige periode vil være å få i seg nok mat og ha nok måltider selv om det ikke skulle friste og også å være med andre, komme seg ut på ting og få litt frisk luft hver dag. 

For å få kontakt med noen som kan hjelpe deg kan du oppsøke:

Helsesøster på skolen

Helsestasjon for ungdom

Fastlegen din 

Det viktigste er å ikke sitte alene med det som er vanskelig. Det kan være vanskelig å se løsninger selv når man er inne i de verste periodene. Derfor trenger man noen rundt seg som kan hjelpe å sortere tanker og følelser. Dette hjelper og det er viktig at du gir det en sjanse. 

Trenger du noen voksne å chatte/skrive/ringe til så kan du bruke Kors på halsen. 

Legger også ved flere artikler til deg som du kan se på. Du kan skrive til ung.no igjen når du trenger det når som helst. 

Sender deg en god klem og ønsker deg masse lykke til. Det blir bedre!

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser