Hopp til hovedinnholdet

Fått vite at farmor kommer til å dø snart. Hvordan skal jeg takle dette?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Fikk at dag vite at farmor kommer til å dø snart. Alt skjedde veldig brått og hun ble innlagt på mandag, torsdag ble hun ganske dårlig og i dag (fredag) fikk vi vite at hun ikke har mange dager igjen og at hennes nærmeste skulle komme til sykehuset. Pappa dro og han sier at det virker som hun prøver å si noe, men at hun ikke klarer det fordi sykdommen gjør at ting ikke funker som de skal. Jeg har grått i hele dag og noen ganger så intenst at jeg sliter med å puste. Jeg har mistet familiemedlemmer som stod meg utrolig nær før også så jeg har opplevd det før, men det er bare så ubrukelig og jeg klarer ikke å fatte at det er sant. At jeg aldri mer noensinne får snakke til henne eller høre stemmen hennes. Og det hun prøver å si får vi nok heller aldri vite... jeg er sø lei meg på både pappas og farmors vegne. Hun var så utrolig sprek så det kom som et gigantisk sjokk. Jeg trenger hjelp til hvordan jeg skal takle dette, si det til venner, hvordan ikke bryte ut i gråt osv. Hjelp!

Besvart 18.11.2018 14:19
 

Svar
Hei jente 14 år!

Takk for at du tar kontakt med oss i ung.no nå du har det vanskelig. Vi vil gjerne hjelpe. 

Så trist å høre at farmoren din er så syk og jeg forstår godt at det er vanskelig nå. Å se de man er glad i være så syk og alle rundt seg sørge er forferdelig tungt. Å føle sjokk og fortvilelse er helt vanlig. Dette er en situasjon hvor en har behov for ekstra omsorg og nærhet til de man er glad i. 

Du forteller at du har opplevd å miste noen som står nært deg før, men at det føles annerledes nå. Det er slik at sorg kan være forskjellig fra situasjon til situasjon. Noen ganger blir vi mer overveldet og trist uten at det er noe feil med det. I tillegg så ser du hvor vondt dette er for faren din. Og kanskje føler du ansvar for å støtte han også? 

Det er viktig å gi seg selv tid til å sørge. Dette er ikke en situasjon hvor en skal forvente å prestere best. Det er viktig å snakke om det en føler. Sorgen kan gjøre at en får et enormt indre trykk og en trenger trøst. Det er lov å gråte når en har det vondt!

For noen er det fint å lage et sted der en kan tenke. Noen liker se på bilder, høre musikk eller gjøre ting som minner en om personen. Kanskje kan det hjelpe å dele disse minnene med noen. I begynnelsen kan det føles helt uoverkommelig. Savnet vil nok alltid være der, og sorg over at de er borte kommer og går, men etterhvert vil de gode minnene få mer plass enn sjokket du står i nå. 

Jeg har lagt ved noen artikler som kanskje kan hjelpe.  

Husk å være med de du er glad i nå og gråt når du trenger det!

Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser