Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig psykisk. Har noen ganger hatt veldig mye depresjon.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter veldig psykisk i hodet. Jeg har noen ganger hatt veldig mye depresjon. Jeg har tenkt på selvskading men vet at det ikke funker. Noen ganger så lurer jeg på hvorfor er det ingen jenter som liker meg? Hvorfor må jeg bli kalt for det jeg blir kalt for på skolen? Disse spørmsålene har ført til at jeg får depresjon. Jeg har det ikke bra i hodet. Når jeg hører på en spesiell sang så føler jeg meg ensom. Jeg får lyst til å klemme rundt den personen jeg liker men det funker ikke sånn. Går nesten ikke Ann å forklare. Det er bare så forferdelig vondt.

Besvart 06.12.2018 16:11
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Så fint at du søker hjelp.

Det er så bra at du forstår at selvskading ikke funker. Jeg forstår du har mye å tenke på, som plager deg, gjør deg deprimert og som gjør vondt inni deg. 

Det er viktig at du vet at ingen har lov til å kalle deg for ting. Det er mobbing.  Mobbing er ikke lov! Det er rektor på skolen som har ansvaret for at ingen mobber. Du må snakke med noen om hva det er de sier og hvem som sier det. Du kan snakke med kontaktlæreren din eller rådgiver/sosiallærer. Du kan også snakke med helsesøster. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Hvis ikke skolen setter inn tiltak, kan skolen få mulkt fra Fylkesmannen. Hvis du synes det er vanskelig å si det selv, kan foreldrene/de foresatte gjøre det for deg. 

Jeg forstår du sliter med å finne en jente som liker deg. Det er ikke så lett hvis den man liker, kanskje ikke liker en tilbake. Vet jenta som du liker, at du liker henne? Hvis hun ikke vet det, kan du kanskje snakke mer med henne, at dere kan bli bedre kjent? Hvis hun ikke er interessert i å bli bedre kjent med deg, være noe mer enn venner, kan det være at du får - eller at du kanskje allerede har - kjærlighetssorg. Det er vondt. Man kan føle seg avvist, ikke god nok og dette sammen med sorgen over det som kunne vært, sitter i en som en klump i magen eller klo i hjertet. Alle tanker dreier seg om den man er forelsket i og man er ordentlig lei seg. Det er vanlig at sanger kan få en i en spesiell sinnsstemning. Hvis du blir lei deg av sangen, må du unngå å høre på den. Da beskytter du deg selv. Se artikkelen om kjærlighetssorg. 

Selv om denne jenta kanskje ikke er forelsket i deg, er det andre jenter som kan bli det. De aller fleste finner en kjæreste! De som ikke gjør det, velger som oftest selv å ikke være med noen. Når tid en finner en kjæreste, er forskjellige fra person til person. Noen er unge når de får den første kjæresten, mens andre kan være mye eldre. 

Du må snakke med noen om hvordan du har det. Du kan snakke med de hjemme. Hvis det er vanskelig, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt utskrift/skjermbilde. Du kan også ringe hjelpetjenester. Se artikkelen om dette. 

Hvis du blir redd for at du skal komme til å skade deg, kan du ringe Alarmtelefonen på nummer 116 111, legevakten på nummer 116 117 eller nødnummeret 113. 

Du er viktigst for deg selv! Søk hjelp! Det er hjelp å få! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser