Hopp til hovedinnholdet

Snakke med noen om selvmordstanker og selvskading

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har slitet ganske lenge med selvmordstanker og selvskdning, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Nå nylig så en venn av meg kuttene på underarmen min. Han spurte meg om hvorfor jeg gjør det og om jeg har det bra. Han sa jeg kan snakke med han om dette, og jeg vet jeg kan stole fullt på han, likevel klarte jeg ikke å formulere følelsene og tankene mine om til ord. Han sa at han skjønner at det er vanskelig å snakke om, og om jeg ikke klarte å gjøre det med han så burde jeg kontakte en som er utdannet i denne kretsen; blant annet en psykolog. Hvordan finner jeg motet til å snakke med noen om hvordan jeg har det, og om jeg gjør det; hvem snakker jeg med?

Besvart 03.01.2019 23:20
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt med ung.no med de viktige spørsmålene dine. jeg får inntrykk av at du har en klok og god venn. Ta vare på den vennen :)

Jeg tror du har motet i deg til å snakke med noen. Men det kan være en stor terskel å ta sjansen på å snakke med noen. Ta gjerne kontakt med helsesøster på skolen eller oppsøk helsestasjon for ungdom.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon. Se også tips i vedlagte artikler.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Håper du får det bedre snart. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser