Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å bo litt hos andre? Også dumt hvis huset vårt må selges.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på snart 15 år. Mamma forteller meg av og til at vi ikke alltid har råd til forskjellige ting, men da hun sa for noen dager siden at hvis det ikke går som planlagt så må vi kanskje selge huset vårt. Da hun sa det fikk jeg en klump i magen, ble stresset og redd for om dette kommer til å skje. Ikke bare dette, men andre ting så føler jeg av og til at det beste for meg hadde vært å komme seg litt unna familien min. Noen ganger når jeg sitter på bussen hjem fra skolen vil jeg ikke alltid hjem. Jeg føler bare at jeg ikke orker alltid å komme hjem og at jeg trenger å være hos noen andre en stund. Derfor lurte jeg på om det finnes noe sånt som at jeg f.eks kan bo hos noen andre av og til sånn annen hver uke for jeg føler virkelig jeg trenger det.

Besvart 03.01.2019 10:32
 

Svar

 Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Jeg skjønner godt at det er vondt å vite at huset deres kanskje må selges, og at tanken på det stresser deg slik at du kjenner det i magen.

Jeg vet ikke om det har vært snakket om hva dere gjør om faktisk huset må selges? Hvis ikke kan du forklare moren din at du trenger å vite hva planen er, om det viser seg at dere må flytte. Og også at du trenger å vite om når det blir en avklaring i saken.

Det er vanskelig å ikke vite hvordan ting blir, når det gjelder så viktige spørsmål som hvor en skal bo. Kanksje kan det også være usikkerhet i forhold til om du ville bli nødt til å bytte skole, og hva så med venner og eventuelle fritidsaktiviteter. At familien snakker om disse tingene er viktig.

I tillegg skriver du at du ikke alltid vil hjem, uten at du skriver noe om hva det handler om. Jeg skjønner likevel at det er noe i hjemmet ditt som er ugreit. Hvis du eller andre barn i familien blir utsatt for noe som ikke er greit, og du trenger å prate med noen, kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe deg med saken.

Du kan også kontakte barneverntjenesten, hvis du eller andre barn blir utsatt for omsorgsvikt eller seksuelle overgrep. De vil i så fall sette inn hjelpetiltak. Mange tenker at barnevernet bare tar barna ut av hjemmet, men barnevernet kan hjelpe på mange andre måter også.

Du kan også alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. Dersom du ikke er bekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. Alle kommuner har barneverntjenester.

I forhold til å bo for eksempel annen hver uke hjemme og de andre ukene hos andre, er det nok ikke så enkelt. Nå nevner du ikke faren din; hvis han ikke bor sammen med dere, men nært nok, ville foreldrene dine kunne avtale at du bor en uke hos hver.

Dersom dette ikke er akutelt, kjenner jeg ikke til andre muligheter for å bo annen hver uke borte. Med mindre barneverntjenesten kommer inn i bildet, og bestemmer noe annet.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser