Hopp til hovedinnholdet

Jeg syns taushetsplikt blant helsepersonell er vanskelig å forstå.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål angående taushetsplikt blandt helsepersonell. Jeg vet dette er noe mange spør om og at det finnes mye info på nettet, men mye av det er veldig lite konkret og det er vanskelig å forstå. Jeg har forstått det slik at helsepersonell har full taushetsplikt fra ungdommer er 16 år. Med mindre det er fare for liv og helse. Men det er her jeg blir forvirret, hva går under fare for liv og helse? Hvis en 16-åring som driver med selvskading drar til en helsestasjon, vil de da fortelle det til foreldre? Eller hvis en 17-åring drar til helsestasjon og forteller om depresjon, ønsker om å dø og selvmordstanker, er dette noe de plikter å fortelle til foreldre? Jeg har hørt at det skal være ganske akutt for at taushetsplikten kan brytes, f.eks «Jeg har planer om å drepe meg selv på tirsdag», men stemmer dette? Dette er noe jeg selv og mange andre lurer på, så jeg setter virkelig pris på svar. Det er synd om noen lar være å kontakte hjelp pga. manglende informasjon...

Besvart 06.01.2019 18:45
 

Svar
Hei

Det kan være vanskelig å forstå, så det er gode spørsmål du kommer med. Du har rett i at helsepersonell har taushetsplikt og den er ganske streng. Helsepersonell skal også informere foreldre i saker som er så alvorlige at foreldre har rett på å få informasjon for å kunne ivareta foreldreansvaret sitt eller dersom det er fare for liv og helse. 

Det er litt vanskelig å svare konkret fordi det alltid avhenger av alvoret i det ungdommen kommer med som bestemmer om foreldre skal informeres. Foreldre har jo et ansvar for ungdommen sin, og det kan hende at de er nødt til å vite hvordan ungdommen har det for å ivareta det å være foreldre.

I de flest tilfeller vil helsepersonell snakke med ungdommen først og ofte prøve å bli enig med ungdommen om at foreldre må få vite det. Både når det gjelder selvskading, depresjon og selvmordstanker avhenger det av alvorlighetsgraden. Helsepersonell må vurdere kvaliteten og alvorlighetsgraden i de tankene man deler, og sammen må man se på ulike alternativer på hva som er viktig for at man kan bli godt passet på og ikke skade seg selv alvorlig. Hvis man forteller om tanker som er tilbake i tid, så vil bekymringsgraden være noe lavere, enn om man forteller om selvmordstanker og ønske om å dø her og nå.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser