Hopp til hovedinnholdet

jJeg har angst som feks. redd for å legge meg, gå på skolen, være hos andre sove borte og problemer med pappa og flyskrekk.

Gutt 13 år
 

Spørsmål
hei
jeg har angst som feks. redd for og legge meg,gå på skolen være hos andre sove borte og problemer med pappa og fly skrekk
og er redd når jeg er alene hjemme det er jo litt kjedelig når det er fest hos andre så tør jeg ikke gå dit eller hvis familien min skal til syden så må vi bli hjemme for jeg tør ikke dra, og hvis jeg har kjæreste så tør jeg ikke være hjemme hos ho så det blir bare problemer.
det er jo ikke sikkert dere kan svare da det er jo litt vanskelig spørsmål:p men jeg hater egentlig livet når det er sånn:( HVA KAN JEG GJØRE???? takk på fohånd:)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at jeg er veldig glad for at du har tatt kontakt med oss. Du beskriver godt din situasjon og hvordan angsten begrenser ditt liv. Å ha angst slik du opplever det, er til til tider uutholdelig og gjør livet vanskelig.

Mange mennesker har flyskrekk akkurat som deg og mange blir redde når de er hjemme alene. Angsten er en del av livet, men når den blir så stor at den begrenser oss, må vi søke hjelp for igjen få kontroll over den, - og livet.

Jeg vil råde deg å søke hjelp hos en voksen som du stoler på. Fortell om din angst og gjør det klart at du ikke vil ha det sånn lenger. Du ønsker å være glad og vil ikke grue deg til alt mulig lenger. Siden du  har problemer med pappa, slik du skriver, kan du kanskje snakke med mamma om dette?
For i neste omgang bør du/dere ta en prat med legen din slik at du blir henvist videre til BUP som er forkortelse for barne- og ungdomspsykiatrien. Der får du tilbud om samtaler med en psykolog og hjelp til å sortere alle de ulike formene for angst slik at de kan "puttes i skuffer som kan lukkes en etter en for å bli kvitt dem."
Om det ikke er noen i familien du vil snakke med, tror jeg det er lurt å ta en prat med helsesøster etter påskeferien. Hun kan mye om dette med følelser og du kan også bli henvist videre til BUP via skolehelsetjenesten.

DU kommer til å klare dette helt fint med litt hjelp. Kjempebra at du vil gjøre noe med dette. Prøv å si til deg selv at angsten ikke er farlig, DU kan styre angsten og ikke motsatt. Prøv å fokusere på noe veldig flott og hyggelig, når du kjenner at angsten kommer. Da forsvinner den kanskje igjen.
Les gjerne også vedlagte artikler.

Jeg ønsker deg lykke til og god påske:-)

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

"Nina" fikk angst som 15-åring

Bekymret jente (colourbox.com)

– Det var da jeg begynte på videregående at det startet. Tidligere hadde jeg tatt veldig lett for skolen, og uten å legge ned arbeid fikk jeg toppkarakterer. Dette fikk meg inn på den mest prestisjefulle skolen, og det var jeg veldig stolt over, sier hun.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst


Quiz: Hva vet du om ekteskap?

Hva er et bigami-ekteskap?