Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet mensen og gått ned mye i vekt, hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Våren 2018 hadde vi kondistrening på håndball laget som varte i 2 mnd. På den tiden veide jeg 67 kg. Da jeg veide meg i sommerferien veide jeg 63 kg. Det var jeg glad for! Har alltid følt at jeg var for tung (har blitt mobbet). Men så begynte alt å balle på seg! Jeg ble glad for en endring og innså at jeg ville ha mere forandring. Jeg begynte å telle kcal og trene mer enn før. Siden sommerferien, hvor jeg veide 63kg har jeg gått ned 13 kg till. Så på under ett år har jeg mistet 17kg! Veier 50kg nå. Etter jeg begynte å telle kalorier har jeg kuttet ut div mat som er energitette. Jeg har mistet mensen, den har vært borte i 6 måneder nå. Jeg stilte ett spørsmål her tidligere om hva jeg skal gjøre for å få den tilbake, dere svarte at jeg hvertfall ikke gå nå mere ned i vekt. Jeg nektet å høre. Flere sier at jeg begynner å bli for tynn(ser det ikke selv) Er med på hånd- og fotball lag. Så trenger litt muskler. Føler meg svak. Er 166cm og veier 50kg. Hva skal jeg gjøre?Har jeg anoreksi?

Besvart 05.01.2019 22:52
 

Svar
Hei

Det du skriver er veldig alvorlig og jeg blir veldig bekymret når jeg leser dette. Du har gått ned veldig mange kilo og kroppen din har vært misfornøyd med dette i flere måneder ettersom du ikke har menstruasjon. Jeg anbefaler deg å søke hjelp hos helsepersonell for situasjonen din, og si i fra til foreldrene dine.

Det høres ut som om du har et høyt aktivitetsnivå og det gjør meg bekymret av flere grunner. Du bør ikke være i aktivitet før du er oppe i en sunn og riktig vekt for deg. Treningen din bygger kroppen ned, når du ikke får i deg nok mat. Kroppen spiser på en måte av seg selv. 

En ungdom trenger mye energi. Ikke bare til for eksempel å spille fotball eller håndball, men også til alle prosesser kroppen jobber med utenom aktiviteter. Den skal holde deg 37 grader varm (den er nesten som en varmovn som trenger brensel), den skal bygge ferdig skjellettet ditt, slik at du ikke brekker ben og armer så lett. Tarmtottene i tarmen skal fornyes ofte og det trenger den næring til. Hjertet ditt skal banke mange ganger i minuttet og hjernen trenger en hel desiliter sukker hver dag.

Når man begynner å spise for lite, får ikke kroppen nok til å klare disse oppgavene og den begynner å kutte ut det som ikke er helt nødvendig for å leve. Forbrenningen i kroppen senkes og går inn i spareblussmodus. Det eneste som hjelper for å øke forbrenningen igjen, er å begynne å spise nok. Kroppen din har ikke energi til å fungere normalt slik at den kan menstruere. Du trenger høyere vekt og skikkelig matinntak for å få den tilbake.

Du er nødt til å få hjelp til snu situasjonen. Det kan ikke fortsette. Jeg vet ikke om du har utviklet en spiseforstyrrelse siden jeg ikke har møtt deg, det er viktig at helsepersonell undersøker deg for å finne ut hvilken hjelp du trenger. At du har mistet så mye vekt på kort tid kan tyde på at du har en spiseforstyrrelse som du trenger hjelp å komme ut av. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese og du kan også se litt på sunnidrett.no.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser