Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det er noe som feiler meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er noe som feiler meg? Om læreren min stiller et spørsmål i plenum i klassen som jeg ikke vet svaret på/er usikker på, begynner hjertet mitt å dunke fort og jeg later som jeg fortsatt skriver. Selv om jeg har gått i klasse med de samme folka i snart 3 år og ikke er "redd" for dem, blir jeg rød i ansiktet og kjempenervøs. Til og med hvis jeg er 100% sikker på svaret og rekker opp hånda selv, begynner hjertet og dunke og jeg blir helt varm i kroppen. Det samme skjer på kjøpesentre/butikker. Noen ganger hvis jeg ser folk på min alder, begynner hjertet å dunke og jeg blir helt varm. Også hvis det er noen jeg kjenner, prøver jeg å unngå dem ved å gå en annen vei. Jeg pleier å si nei til vennene mine om de inviterer meg til nattåpent på kjøpesenter, fordi jeg vet det kommer til å være masse folk. En gang var det så mange rundt meg at jeg følte meg innestengt. Hjertet mitt dunka så fort at jeg måtte løpe til en butikk hvor det var lite folk for å få roe meg ned.

Besvart 11.01.2019 18:54
 

Svar
Hei jente 15 år.

Jeg forstår at du bekymrer deg for om det er noe som feiler deg. 

Det er vanskelig å si hva dette er. Kanskje er det sånn at du blir nervøs eller redd? 

Det vi vet, er at det er noen som reagerer slik du beskriver; i klasserommet, når man ser folk på sin egen alder og på steder der det er mange folk. 

Den reaksjonen du får i kroppen er ikke farlig; Hjertet slår hardt, man puster raskt og man kan føle seg varm i hele kroppen. Det er som om kroppen tror det er noe som er farlig, men så er det ikke det.  

Når du kjenner reaksjonen komme kan du se etter en firkant, for eksempel telefonen din. Legg telefonen foran deg og se på den. Så puster du ut i tre sekunder mens du ser på den ene siden. Så puster du inn i tre sekunder mens du ser på side nummer to. Deretter puster du ut mens du ser på side nummer tre i tre sekunder. Så puster du inn mens du ser på side nummer fire. Og sånn fortsetter du til pusten og hjertet er rolig. 

Du kan også be foreldrene dine kjøpe sitroner. Skjær opp en sitron i båter og ha med i en liten plastpose eller en liten boks med lokk. Når du kjenner reaksjonen komme, kan du ta fram en sitronbåt og bite i sitron-kjøttet. Da får smaksløkene i munnen nesten sjokk, og det vil dempe reaksjonen. 

Neste gang du har gym, kan du kjenne etter hvordan hjertet slår når du løper fort. Slik er det med hjertet når du får denne reaksjonen. Det er ikke farlig. Det å vite det, kan gjøre det lettere for deg å takle det som skjer.

Du kan snakke med noen om dette. Du kan snakke med de hjemme. Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111. Da får du snakke med en fagperson, noe som kan være nyttig for deg. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være til nytte for deg. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser