Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min har veldig lav vekt, hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en god veninne av meg som sliter veldig med spiseforstyrrelser. I 8 klasse mistet hun mensen som hun ikke fikk tilbake, jeg dro henne til legen og der fikk vi beskjed om at hun var for tynn til å få mensen. Legen iverksatte ingen tiltak. Hun ble tynnere og tynnere og spiste såvidt noe. Hun gikk helt ned til lavt nede på 40 som jeg fant ut når jeg tvingte henne til å veie seg. Hun er nokså høy, ca. 170. Jeg reagerte på at legen ikke gjorde noe, men heller satt henne på p-piller for å sette igang mensen. Foreldrene hennes gjorde heller ingenting, men alle rundt henne reagerte. Etter 4 år så gav jeg helsesøster et anonymt tips, men hun mente at hun ikke skulle gå videre med dette, noe som knuste meg. Hun er nå 18 år og har ikke fått noen hjelp. Hun vil ikke ha det heller men trenger det sårt. Hvem kan hjelpe henne? Ingen har gjort noe til nå? Hvem kan jeg gå til for å gi henne hjelp? Det begynner å bli veldig farlig for helsen hennes. Og jeg gir snart opp.

Besvart 11.01.2019 17:35
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du har gjort så mye for å hjelpe venninnen din uten å nå frem hverken til henne eller de rundt henne. 

Det kan høres ut som om fastlegen til venninne din ikke har nok kunnskap om spiseforstyrrelser. Venninnen din har en veldig lav vekt og har mistet menstruasjonen. Hun trenger hjelp til å øke vekten sin. Du kan prøve å si til foreldrene hennes en gang til at du er bekymret for henne. Du kan også være direkte til venninnen din om at du er bekymret for henne og at hun derfor trenger å gå til en ny lege. 

Mange som har en venn med spiseforstyrrelse kan bli like fortvilet som du beskriver, siden den som er syk ikke vil ha hjelp. Det er det vondt å stå utenfor å se på. Du kan lese mer om det å være en venn til en med spiseforstyrrelse på nettros.no. Jeg legger også ved en artikkel som du kan lese.

DU står i en krevende situasjon og jeg anbefaler deg å snakke med helsesykepleier eller en annen voksen slik at du ikke sitter med alle disse bekymringene alene. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser